Háború, gazdasági válság, a nép képviselete, valamint szülőtámogatási járadék – dolgozni kezdett a Parlament

Háború, gazdasági válság, a nép képviselete, valamint szülőtámogatási járadék – dolgozni kezdett a Parlament

Ez is eljött: a negyedik kétharmad első napirend előtti felszólalásával bemutatkoztak a parlamenti frakciók. Kivéve a DK-t, a Gyurcsány Ferenc vezette frakció képviselői bár bent vannak az ülésteremben, de a részükről nem hallhattunk felszólalást.

Az LMP-s Ungár Péter a szociális válságról beszélt, többek között kiemelve, hogy magas az infláció, és az elviszi a támogatásokat, nyugdíjemeléseket. Felhozta többek között azt is, hogy a kormány hiába mondja, hogy a szennyezőknek kellene fizetni, de ilyen nem történt, illetve a multiellenesség dacára stratégiai szerződést kötnek a nagy cégekkel. El kell térni attól a konszenzustól, ami a rendszerváltáskor rabul ejtette az országot, miszerint mindenkinek ugyanannyit kell fizetni, és hogy a piac mindent megold.

Szijártó Péter külügyminiszter szerint viszont pont a fideszes gazdaságpolitika miatt úszta meg hazánk a különböző válságokat 2010 óta. Felhozta, volt vita 2020-ban arról, hogy Magyarország olyan segélyekkel oldja meg a válságot, ami mögött nincs teljesítmény, nem a munkanélküliséget kell finanszírozni, hanem megelőzni – fogalmazott. Majd felsorolt 3 uniós országot ahol éppen magasabb az infláció, mint hazánkban.

A párbeszédes Tordai Bence viszont nem indított jól, legalábbis amikor azzal a kijelentéssel nyitott, hogy „mi itt a népet fogjuk képviselni”. Egyébként a politikus is arról beszélt, hogy gazdasági válság lesz, ezért arra kérte a kormányzatot, hogy álljon az emberek mellé, és ne az ellenzék ellenzékeként viselkedjenek.

Orbán Balázs államtitkár válaszában a hamis valóságérzékelésről beszélt, ami csak a választásokig nem probléma.

Toroczkai László (Mi Hazánk) egy alkotmányozó nemzetgyűlés fontosságáról beszélt, ugyanis szerinte nincs társadalmi támogatottsága a jelenlegi Alaptörvénynek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a WHO vezetője – egy Biden-féle módosító elfogadása után – akár egy személyben dönthet bárhol egy járványhelyzet kihirdetéséről. Majd felhozta a Budaházy-pert, és a kormány közbenjárását kérte a kegyelem, érdekében.

Orbán Balázs államtitkár szerint nem igaz, hogy alacsony lenne az alaptörvény támogatottsága, és szerinte, aki támadja az Alaptörvényt, az támadja többek között a migránsokat kívültartását, a pénzügyi egyensúly fenntartását, a családok védelmét és a veszélyhelyzeti cselekvést. Majd biztosította Toroczkait a kormány és a Fidesz jóindulatáról is: „mi annak szorítunk, hogy a Mi hazánk ne az új Jobbik legyen”.

Gurmai Zita (MSZP) az orosz-ukrán háború kapcsán beszélt békéről és háborúról, amire válasz az volt Rétvári Bence részéről, hogy a kormány áll a béke és Európa mellett, ez ellenzék meg fegyvereket szállít.

Fekete-Győr András szűzbeszédében az Országház tisztességének visszaállításáról beszélt, mert szerinte ez egy megtépázott tekintélyű Parlament, amiben az egyik oldal mindent megszavaz, a másik pedig mindent leszavaz. „Ebben nincs mit tisztelni” – ezért a Momentum elismeri, hogy voltak gazdasági sikerek, nőtt a gazdaság, igaz, más országokban jobban. Támogatni is fognak kormányjavaslatokat is, példaként felhozta, hogy a kórházak, iskolák uniós pénzből való felújítását. Elmondta azt is, hogy Kossuth Lajos a politikai példaképük.

Fekete-Győr András
Béli Balázs – Alfahír

Hírdetés

Dömötör Csaba válaszában még az Olimpia elleni Momentum-kampányt is felhozta, illetve arra kérte a pártot, hogy ne bojkottálják a parlamenti munkát, és akadályozzák meg a szavazások megakadályozását.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly óta a kenyér ára másfélszeresére, míg az albérletek 15 százalékkal növekedtek, egy átlagos szekrénysor ára pedig 150 ezerrel magasabb. Arról is beszélt, hogy 1,7 millió embert kihagynak statisztikából, ők azok, akik az 5 főnél kisebb cégekben dolgoznak, ezért szól a statisztikai hivatal félmillió forintos átlagjövedelemről. „Ezzel kijön valami statisztikai Frankeinstein” – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a családi pótlék és a nyugdíjminimum még mindig ugyanannyi, mint 2010-ben, majd éles kritikával illette azt, hogy az Orbán-kormány adóztatja meg legbrutálisabban a gyermeknevelést, a gyermeknevelési cikkeket, például a babakocsit is. Majd arra kérte a kormányt,

támogassák a Jobbik szülőtámogatási járadékról szóló javaslatát

(ERRŐL ITT ÍRTUNK BŐVEBBEN), hogy a magyar fiataloknak kedvük legyen a szülőföldön boldogulni.

A Jobbik javaslata értelmében minden magyar munkavállaló számára lehetővé tennék, hogy befizetett személyi jövedelemadója (szja) 10 százaléka felett úgy rendelkezhessen, hogy azt egyenesen szüleinek utalják ki.

Dömötör Csaba
Béli Balázs – Alfahír

Dömötör Csaba válaszában elmondta, hogy amúgy a kormány minden gazdasági helyzetre választ adott, illetve Jakab Pétert kereste a Parlamentben, aki ott ült Z. Kárpát Dániel mellett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »