Háború Európában: Betalált az orosz üzenet, a német ipar a legrosszabbra készül

Háború Európában: Betalált az orosz üzenet, a német ipar a legrosszabbra készül

Oroszország kemény figyelmeztetést küldött Európának. A svédek népszavazás nélkül csatlakoznának a NATO-hoz. Az orosz haderő tovább nyomult előre Kelet-Ukrajnában, közben pedig Guterres ENSZ-főtitkár kijevi látogatására időzítve érte bombatámadás Kijevet. Délelőtti összefoglalónk.

“Rakétatámadás történt a főváros központja ellen az ENSZ-főtitkár hivatalos látogatása alatt. Tegnapelőtt António Guterres egy hosszú asztalnál ült a Kremlben, ma pedig egy kilométerrel tőle robbanások történtek”

 – mondta, majd ismét elmondta Ukrajna egy korábbi követelését, miszerint zárják ki Oroszországot az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai közül (Oroszország az ENSZ BT állandó tagja, vétójoga van, az ukrán követelés teljesülése a gyakorlatban az ENSZ létét kérdőjelezné meg).

Németország évi 100 milliárd köbméteres gázigényének harmadát szerzi be Oroszországtól. Ha nem jönne több orosz gáz, akkor a háztartások és a kritikus infrastruktúra még valamilyen szintű ellátásban részesülne, de az ipar katasztrofális helyzetbe kerülne.

Hírdetés

A németek néhány héttel ezelőtt már elővigyázatosságból földgázellátási válsághelyzetet hirdettek ki (annak egyelőre legalacsonyabb szintjét), és takarékoskodásra szólították fel a háztartásokat és a cégeket is.

A lengyel és bolgár szállítások leállása miatt a német autógyártók, beszállítók és más német ipari nagyszereplők elkezdtek felkészülni a legrosszabbra, a gázcsapok elzárására. Az iparban is fontos inputanyag a földgáz, a gyártócsarnokok kifűtésétől a konkrét termelési eljárásokon át több területen is használják.

Az autóiparnál is nagyobb pofont kapna a félvezetőgyártás, márpedig a chiphiány már egyébként is hatalmas károkat okozott több ipari ágazatnak egyidejűleg.

A német gyártók jelenleg sorra adják ki a nyilatkozatokat, hogy takarékossági intézkedéseket vezetnek be, hogy alternatív forrásokat keresnek és szoros kapcsolatot tartanak fenn az állami hatóságokkal.

Körkép.sk, reuters, cnbc, BBC


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »