Háború Európában: Az oroszok újraszervezik a hadseregüket, tűzszünet Mariupolban (reggeli összefoglaló)

Háború Európában: Az oroszok újraszervezik a hadseregüket, tűzszünet Mariupolban (reggeli összefoglaló)

Folytatódnak a harcok, de az orosz-ukrán háború súlypontja Kelet-Ukrajnára tevődött át. Az oroszok “katonai átszervezés” keretében elkezdték kivonni csapataikat Kijev és Csernobil környékéről. Mariupolban tűzszünetet hirdettek, állítólag humanitárius folyosó is lesz, kérdés, hogy az ígéretből mennyi kerül át a gyakorlatba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán arról beszélt, hogy szkeptikus az oroszok ígérete kapcsán, miszerint csökkenteni fogják katonai tevékenységüket Ukrajna területét. Zelenszkij szerint kemény harcok várhatók az ország keleti végeiben.

Az orosz-ukrán tárgyalások legutóbbi, isztambuli fordulóján az orosz fél jelezte, hogy “radikálisan csökkenteni fogja” támadásit Kijev és Csernyihiv környékén, ám csütörtök reggelig az ágyúzás megmaradt.

Ugyanakkor Kijev közelében jelentések szerint már csak a korábbi haderő 20 százaléka maradt, a többit visszavonták.

Csernobilt az oroszok teljesen feladták, a katonákat visszavitték Fehéroroszország területére, több busznyi katonát állítólag sugárfertőzéssel kezelnek egy határhoz közeli Belarusz kórházban – gödröket ástak a radioaktivitástól szennyezett területen, így betegedhettek meg.

Hírdetés

Az oroszok március 4-én vették be Csernobilt, nagy nemzetközi felháborodást kiváltva. A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség folyamatosan figyelmeztetett a harcok veszélyére. Ukrajnában négy aktív atomerőmű van, 15 reaktorral, ezen kívül számos radioaktív hulladéktároló, mint amilyen a csernobili.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtök reggel tűzszünetet hirdetett Mariupolban, a délkelet-ukrajnai kikötővárosban, ahol súlyos, de ukrán szempontból sok jót nem ígérő harcok folynak.

A városban közel 160 ezer civil lakosság maradhatott, a zoroszok ígértek humanitárius folyosót, ám a korábbi tapasztalatok alapján ez nem jelent garanciát semmire.

Az orosz haderő valószínűleg most a keleti országrészre fog összpontosítani, Donbasz régióra, ahol a két szakadár népköztársaság is van. A két szakadár terület csak egy-egy részét képeszuk az ugyanolyan nevű ukrán megyéknek, Donyecknek és Luhanszknak. Az oroszok Luhanszk megye 93 százalékát ellenőrzik (saját bevallásuk szerint), a donyecki részt azonban csak 54 százalékban. Az invázió kezdetén a két megye együttes területének csak harmadát ellenőrizték az oroszbarát szeparatisták.

A megváltozott dinamikát jelzi, hogy az oroszok (a BBC közlése szerint) 10 új zászlóalj-harcászati csoportot vezényelnek Donbaszba.

Körkép.sk, AFP, AP, BBC, TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »