Háború Európában: Az oroszok elismerték veszteségeiket, a háború végéről beszélnek

“A szavak arra valók, hogy elrejtsék gondolatainkat” – mondta egykor Napóleon, és valószínűleg nem árthat emlékezni erre, mikor az orosz nyilatkozatokaz hallgatjuk. Miközben Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője elismerte, hogy nagy veszteségeik vannak, és napokon belül véget érhet a háború, az orosz hadsereg iszonyú erődemonstrációra és offenzívára készül Ukrajna keleti felében. Sőt, egyes hírek szerint ledobnák a szovjetek 3 tonnás bombaszörnyetegét Mariupol azon részére, ahova a neonáci Azov-zászlóalj maradéka ásta be magát. Ma van a háború 44. napja.

Oroszország először a háború kitörése elismerte, hogy “jelentős veszteségeket” szenvedett az ukrajnai “hadműveletek” során. Dmitrij Peszkov a Sky News brit hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy az orosz “áldozatok nagy tragédiát jelentek számunkra”.

Az orosz hivatalos közlések szerint az orosz veszteség 1351 katona (nyilván erősen lefelé torzították az adatokat). Az ukránok (nyilván erősen felfelé torzítva a számokat) 19 ezer főre teszik az orosz veszteségeket.

Peszkov hangsúlyozta, reméli, hogy az elkövetkező napokban Moszkva “eléri háborús céljait”.

“A katonaság mindent megtesz, hogy véget érhessenek a hadműveltek. (…) Reméljük a következő napokban, belátható időn belül a hadművelet eléri célját vagy pedig az orosz és ukrán delegáció béketárgyalásai vetnek véget neki”

Peszkov bíztatónak ható szavai ellenére könnyű békére esély sincs. Az elmúlt napokban az oroszok kivonultak ugyan Észak-Ukrajnából, Kijev közeléből, ám ez nem csapatkivonás volt, hanem átcsoportosítás. Az egységeket feltöltik, felfrissítik, és átirányítják Ukrajna keleti felébe. Jlentések szerint több tízezer tartalékost vezényelt Moszkva az ukrán frontra, új harckocsik és tankok érkeztek vasúton a térségbe.

A front aktuális állása szerint a háború súlypontja áttevődött Kelet-, Délkelet-Ukrajnára. Mariupol csaknem egésze orosz kézen van, az Azov-zászlóalj a kikötőbe és egy üzemterületre ásta be magát.

Hírdetés

Az oroszbarát sajtóban olyan fotók jelenteke, amelyek szerint az oroszok ledobnánk az Azovstal üzemre, ahol az Azov-zászlóalj tartózkodik. A FAB-3000-es egy három tonnás levegő-föld bomba, ami még az 1950-es években készült, nem nukleáris, és a szovjetek kifejezetten városok és üzemi területek ellen fejlesztették ki. 46 méteres sugárban megsemmisít mindent, 260 méteren belül pedig letarol mindent. A FAB-3000-es a szovjet éra egyik legnagyobb nem nukleáris bombája. És nagyon régi, a fotókon is látszik, hogy nincs a legjobb állapotban.

Tu 22M3 preparing to attack AzovSteel with FAB 3000 in Mariupol.Using strategic aviation to drop dumb bombs not smartest thing. pic.twitter.com/nYvip3IlNh — ZOKA (@200_zoka) April 6, 2022

Csütörtökön az Európai Unió újabb szankciós csomagot – sorban az ötödiket – fogadta el, amely tartalmazza az orosz szén embargóját. Nem ez a legfájdalmasabb büntetés az oroszok számára, az EU-ba exportált szénből évi négymilliárd eurós bevétele van. Ugyanakkor ez az első, így példaértékű szankció, ami az energiaágazatot érinti. Európában a leginkább Németországnak és Lengyelországnak üt vissza az intézkedés.

Mikhail Misusztyin orosz miniszterelnök elismerte, hogy a szankciók miatt “rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe” hozzák Oroszországot.

Oroszország csütörtökön lemondott az ENSZ Emberi Jogok Tanácsában betöltött tagságáról, miután a bucsai, háborús bűn-gyanús történések miatt a tagság 93 igen, 24 nem és 58 tartózkodás mellet megszavazta az oroszok felfüggesztését (többek között Magyarország is támogatta a felfüggesztést). Az oroszok illegálisnak és politikailag motiváltnak nevezték a határozatot.

Közben Volodimir Zelenszkij közzétette, hogy találtak egy várost, ahol még a bucsai mészárlásnál is súlyosabb cselekmények zajlottak el. Az ukrán vezetés szerint az oroszok a Kijevtől északra fekvő Borogyankában “több száz” civilt  mészároltak le. Bucsában több mint 300 civil áldozatról tudni. Az oroszok a térséget egy hónapig tartották ellenőrzésük alatt.

Körkép.sk, BBC, AP, Reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »