Ha zsibbad a kéz

Ha zsibbad a kéz

Sokan jelentkeznek rendelésemen kezük, ujjaik zsibbadása miatt. Ennek oka sokszor a könyök vagy a csukló úgynevezett alagút szindrómája.

A kézen jelentkező zsibbadásért legtöbbször két ideg működészavara a felelős. A középső ideg (nervus medianus) és a singcsont felőli ideg (nervus ulnaris) működését legpontosabban az úgynevezett ENG- (elektroneurográfia) vizsgálattal lehet ellenőrizni.

Ennek során az adott ideg ingerületvezetési sebességét mérik, és ahol valami leszorítja az ideget, ott a vizsgálati grafikonon a vezetési sebesség lassulása ábrázolódik.

Legnagyobb számban az úgynevezett Carpal tunnel (csukló alagút) szindróma miatt végzünk műtétet, ilyenkor a beavatkozás a középső ideget szabadítja fel. A műtéti területben jól látható az ideg homokóraszerű elvékonyodása a leszorítás helyén.

Hírdetés

A csukló magasságában a singcsont felőli ideg is megnyomódhat, ezt leírója alapján Guyon alagút szindrómának hívjuk. Van úgy, hogy utóbbi ideget a könyök belső oldalán szorítja le egy erősebb kötőszövetes köteg, ebben az esetben Cubitalis (könyök) alagút szindrómáról beszélünk.

Valamennyi esetben a leszorítást okozó szövetek átmetszése jelenti a beavatkozás lényegét, és természetesen még az ideg környezetét is felszabadítjuk.

Fontos tudnivaló az ilyen műtétekkel kapcsolatban, hogy a panaszok csökkenése, esetleg teljes megszűnése két szakaszban valósul meg. Szinte minden esetben már a műtét után azonnal érzi a páciens a zsibbadás csökkenését, de mivel a felszabadult idegnek szöveti regenerációra is szüksége van, még hetekig, hónapokig is tarthat a további folyamatos javulás.

Az ujjak érző működése jó eséllyel gyógyul, de egy hosszabb ideje fennálló leszorítás esetén az izombeidegzés már nem tud teljesen helyreállni. Ha tehát kézzsibbadásos panaszok jelentkeznek valakinél, fontos a mielőbbi szakorvosi vizsgálat, akár ideggyógyászaton vagy kézsebészeten!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »