Ha Velencébe látogatna a nyáron, nem biztos, hogy beengedik

Ha Velencébe látogatna a nyáron, nem biztos, hogy beengedik

Évente több mint ötvenmillió turistát vonz Olaszország, amely ezzel az ötödik legkedveltebb úti cél a világon. A látogatók fele az ország történelmi és kulturális örökségekben gazdag városai felé veszi az irányt, de régiók közül nem Lazio (Róma) vagy Lombardia (Milánó) van az első helyen, hanem Veneto régió, Velencével a központban. Az északkeleti város nagyon különleges adottságokkal rendelkezik. Több mint száz kisebb-nagyobb szigeten terül el, gyönyörű palotái, néhol cölöpökre épülve magasodnak keskeny utcáinak két oldalán, a magán- és tömegközlekedést csak hajók biztosítják a csatornákon. Nem meglepő tehát, hogy egy ilyen egyedülálló várost sokan meg akarnak nézni. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy, aki idén nyáron gondolázna egyet a Canal Grandén, felpróbálna egy-két kézzel festett velencei maszkot vagy inna egy spritzet a Szent Márk téren, meg is teheti ezt. Olyan hatalmas számokat ért el mára a turistaforgalom, hogy szinte kezelhetetlenné vált, ezért a városvezetés drasztikus lépésre szánta el magát.

Velencében egyre nagyobb gondot okoz, hogy a turisták nem figyelnek oda a városra. Szemetelnek, piknikelnek a tereken, beugrálnak a kanálisba, motorcsónakos versenyeket improvizálnak. Sokan azzal érvelnek, hogy Velencének el kell tűrnie a turista áradatot, mert a városnak nagy bevétele lehet az idegenforgalomból. Ezeket az érveket próbálják használni egyéb nagyvárosok esetében is, például az utóbbi időben Firenze is egyre élhetetlenebbé vált az ott élők szerint. A nagy különbség Velence és a többi olasz város között, hogy itt egyre több, úgynevezett „ingázó” turista érkezik. Csak napközben látogatnak Velencébe vagy az Adria tengerparti városaiból vagy a hatalmas óceánjáró hajókról. Nem alszanak a város hoteljeiben, nem esznek éttermeiben, és a szuveníreket is az utcai árusoktól veszik, akik általában bevándorlók. A Velencei Szállodások Egyesületének (AVA) elnöke, Claudio Scarpa szerint Velencének ketté kell választania a turista hullámot: „aki Velencében él, dolgozik, tanul és alszik, azt be kell engedni a Roma térig, az „ingázó” turistákat viszont meg kell állítani a Szabadság-híd előtt”(a majdnem négy kilométer hosszú bevezető híd, ami összeköti Velencét a szárazfölddel).

Hírdetés

Luca Zaia, Veneto régió kormányzója több fórumon is kijelentette, hogy a „numerus clausust kell érvénybe léptetni, mert Velence nem képes egy adott számnál több ember befogadására”, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem kiván „belépőjegyet” bevezetni. Úgy tűnik az első intézkedéseket már el is kezdték. Luigi Brugnaro polgármester tanácsa elfogadott egy új rendeletet a turizmusról, melynek célja „a város felé érkező forgalom javítása vagy limitálása”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több emberszámoló berendezést helyeznek üzembe a főbb stratégiai helyeken, ahol a szárazföldről vagy a tenger felől érkeznek az ingázó turista hullámok. A forgalmat a három fő belépési pontnál korlátoznák: a Roma téren (idáig tudnak behajtani az autók), a Santa Lucia vonatállomáson és a mólóknál. Ezenkívül ki fognak jelölni új étkező pontokat a turisták részére, amelyeket egy tematikus térképen fognak feltüntetni, és növelik a helyi rendőrség kapacitását. Már tavaly Húsvétkor, amikor minden rekordot megdöntve a 260 ezer lakosú városba két nap alatt több mint 300 ezer ingázó turista lépett be, vészhelyzet közeli volt az állapot. Akkor vezették be, hogy a vaporetto-járat (gyakorlatilag vizi-busz) 8 fő megállójában elsőként csak a velencei lakosok szállhatnak fel, és a turistáknak másik sorba kell állniuk. 

Olaszország természeti adottságai és kulturális kincsei alapján sokak szerint képes lenne megélni csak a turizmusból. Az idegenforgalom ma az ország GDP-jének 10,2%-át adja és a foglalkoztatottak 11,6%-a dolgozik ebben a gazdasági ágazatban. Ugyanakkor nagyon sok kritika éri az országot, hogy nem használja ki és nem fejleszti eléggé a turizmust. 2015-ben 39 milliárd dollár bevételre tett szert Olaszország a turizmusból, míg a jóval kevesebb turistát fogadó Németország (35 millió) majdnem ugyanannyit keresett, 37 milliárd dollárt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »