Ha kivágják a gyökereit, elpusztul maga a fa is

Ha kivágják a gyökereit, elpusztul maga a fa is

Irak jelenlegi rossz biztonsági helyzetében csak egy erős központi kormány létrehozása hozhat érdemi fordulatot, ez viszont nem lehetséges a külföld segítsége nélkül — állítja Nikodémusz Daúd Saraf, Moszul szír ortodox érseke, aki a napokban a Budapest Forum for Christian Communicators elnevezésű, a keresztény gondolat köré szervezett konferencia vendége volt hazánkban.

Az érseknek és a közösségéhez tartozó családok százainak 2014-ben az Iszlám Állam elől kellett északra, a kurd regionális kormány fennhatósága alá menekülnie. Ma színtiszta keresztény területen élnek, ahol szívesen fogadták a magyar kormány felajánlását egy iskola létrehozására. A most épülő intézményben a jövő tanévben kezdődhet meg a tanítás.

– Egy iskoláról beszélt az imént, amelyet Magyarország épít újjá az iraki Kurdisztánban. Mi ennek a jelentősége?
– Iskoláink szorosan kapcsolódnak a hitünkhöz. Mi, szírek a történelem során, amikor emeltünk egy templomot, mindig építettünk mellé egy iskolát is. A lelkiség nálunk kéz a kézben jár a kultúrával és a tudománnyal. Akkor települtünk át a kurdisztáni Erbílbe, amikor 2014-ben az Iszlám Állam elől el kellett menekülnünk Moszulból. Szívesen fogadtuk a magyar kormány felajánlását iskola építésére a Ninivei-síkságon. Karakos környékén kétszáz család tartozik hozzám, Erbílben viszont – amely pedig százszázalékosan biztonságos terület – több mint 1200. Szeretnénk a pénzt a lehető leghatékonyabban felhasználni. Ezért javasoltam, hogy Erbílben a leginkább érdemes építkezni, mert biztonságosnak tartom, és ott van rá a legnagyobb esély, hogy a híveinket a jövőben is helyben tudjuk tartani. A kurdisztáni regionális kormánytól kaptunk az iskolához egy 9500 négyzetméteres telket, amelyet már be is jegyeztek a szír egyház nevére. Az építkezés egy hete kezdődött meg.

– És mikor kezdődhet a tanítás?
– Ha Isten is úgy akarja, a jövő tanévben már fogadhatunk tanulókat – az óvodától egészen a 12. osztály végéig.

Hírdetés

– Hogyan kell elképzelni a közösségüket? Milyen környezetben élnek?
– Statisztikai adatok nem állnak a rendelkezésemre, de színtiszta keresztény területen élünk, ugyanakkor vegyesen: káldeusok, szír ortodoxok, szír katolikusok, örmények. Mindösszesen nyolcezer családot tehetünk ki a környéken, egy családot pedig nagyjából öt fővel kell számolni.

– Biztonságban érzik-e most magukat?
– Száz százalékban. De ezt a kurdisztáni kormánynak köszönhetjük. Irak egészében ugyanis messze nem ilyen jó a helyzet. Ennek bizonyítéka, hogy az én érsekségemből még egyetlen család sem tudott visszatelepülni a szülőföldjére, a kurd vonaltól délre található Moszulba. Garancia semmire sincs.

– Említette, hogy az Iszlám Állam elől kellett elmenekülniük. Elképzelhetőnek tartja, hogy a terrorszervezet újra megerősödik és rettegésben tartja az irakiakat?
– Ha az ország helyzete olyan marad a jövőben is, mint amilyen most, akkor minden további nélkül megteheti. Érdemi változást csak az eredményezhet, ha megerősödik a központi kormányunk.

A teljes interjút ITT lehet elolvasni.

Magyar Nemzet – Szőcs László


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »