Ha jönnek, Magyarország kész visszafogadni a Liu fivéreket

Ha jönnek, Magyarország kész visszafogadni a Liu fivéreket

Ez Kósa Lajos, a sportági szövetség elnökének szavaiból derül ki. Ismert, elvileg kínai adminisztrációs probléma miatt nem lehettek ott a vb-n, miután Magyarországot elhagyták. De ha egyszer is jégre lépnek kínaiként ISU-eseményen, a Liuk egy cikluson át biztos kínaiak maradnak.

Nagyinterjút adott a 24.hu portálnak Kósa Lajos korcsolyaszövetségi elnöki minőségében.

Először arról beszélt, miért orosz (szpletésű) párossal kellett megméretnie Magyarországnak magát a műkorcsolya- és jégtánc-vb-n, elmesélte, hogy eredetileg a duó férfi tagja Nagy Balázs lett volna, ám ő kevéssel a világverseny előtt visszavonult, csábította az amerikai jégrevü világa. Egyébiránt pedig leszögezte, mióta (2011) a sportág elnöke, kizárólag párosban és jégtáncban lehet honosítani, egyéni sportolók esetében egyszer sem kezdeményeztek ilyen eljárást – a szövetségtől függetlenül lettek magyar versenyzők orosz állampolgárok. Megjegyezte, az európai nemzetek több mint felénél van honosított orosz korcsolyázó, és továbbra sem fogják „elküldeni”, akik valahogyan magyar állampolgárságot szereztek, és magyar színekben szeretnének korcsolyázni, az igazolt versenyzők száma pedig az utóbbi években megsokszorozódott.

Reagált a Sebestyén Júlia edzői módszereit kritizáló szülőkkel kapcsolatos kérdésre is, Kósa Lajos szerint egyetlen felbujtó szülő áll valamennyi panasz mögött.

„Azt kértük a szülőtől, legyen szíves alátámasztani, amit állít, hogy el tudjunk indulni. Ugyanis azokkal a teljesen verifikálatlan állításokkal, amelyeket megfogalmazott, nem tudunk mit kezdeni, jogi értelemben végképp nem” – fogalmazott, hozzátéve, hogy most „2019-es történetek kerültek elő”. „Az első levelet küldő szülőtől azt kértük, hogy forduljon bizonyítékaival a fegyelmi bizottság elnökéhez, illetve kezdeményezzen ott eljárást. Végül felhívott bennünket azzal, hogy meggondolta magát, merthogy sok emberrel beszélgetett, Juliról vannak kifejezetten kedvező vélemények is, ezért mégsem írná meg ezt a levelet. Ezen a nyomon nem könnyű elindulni.”

Tagadta azt a kritikát, hogy talán azért nem mertek szólni a szülők a korábbi problémákról, mert akkor a gyerekkel nem foglalkoznak edzésen, „összezárás van” a rendszerben, mégpedig azzal, hogy a klubok közt erős a konkurenciaharc, lehet egyesületet váltani, az új helyen pedig minden gyereket a helyükön kezelhetnek. Idézte Sebestyén Júliát is, aki szakadatlanul állítja, semmi nem igaz az őt érő panaszokból.

Meglátása szerint „soha nem látott módon eredményesek vagyunk szinkronkorcsolyában, ahol soha nem voltunk első tízben, most viszont nyolcadikok lettünk. A rövidpályás gyorskorcsolya esetében ott vagyunk a világ élmezőnyében, míg gyorskorcsolyában egyhelyben toporgunk. Megnyertük a magyar sport első téli olimpiai aranyát, aztán még egyet. Nemzetközi elismertségünket mutatja, hogy Dr. Elek György személyében magyar tagja van az ISU tanácsának. A Testnevelési Egyetemmel együttműködésben beindítottuk a korcsolya szakedzői képzést”.

Hogy a Liu testvérek távozása után is meg tudja-e tartani pozícióját a sportág, arról Kósa Lajos azt mondta, 2026 lesz a fordulópont.

„A célkitűzés az, hogy Milánóig kapaszkodjunk fel arra a szintre, hogy

Hírdetés

pótolni tudjuk a Liu testvéreket.

Az idei az első év nélkülük, ami olimpia utáni, és mindig minden sportágban érdekes eredményeket szokott hozni. A lányok például kifejezetten jól szerepeltek” – említette, külön kiemelve, hogy az utánpótlás sem áll rosszul a short trackeseknél, Milánóban pedig akár meglehet az első női téli olimpiai arany is.

A Liu testvérek esetleges visszatérését feszegető kérdés megválaszolását úgy kezdte: „nem tudom”.

„Azt látom, hogy Kínában sem annyira könnyű az élet, mint ahogy azt elgondolták. Tavaly ősszel döntöttek Kína mellett. Adminisztratív okok miatt nem indulhattak a vb-n, mert miközben minden év július 1-jéig ki kell kérni a versenyzési jogokat annak érdekében, hogy a következő esztendőben hivatalos ISU-versenyeken, azaz világkupákon, kontinens- és világbajnokságokon indulhasson valaki, a kínai szövetség még mindig nem kérte ki a Nemzetközi Korcsolyázószövetségtől a versenyeztetési jogukat” – mutatott rá.

Kínában azért is nehéz szerinte a Liuknak, mert „ott van mögöttük kétezer éhes kínai rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki, ha kell, ott hal meg a jégen”.

A szabályokat ismertetve azt is elmondta, hogy ha a Liu testvérek a következő évben bármilyen ISU-világkupán vagy nemzetközi versenyen elindulnak kínai színekben, akkor a 2026-os olimpián már csak kínaiként tudnak rajthoz állni.

„Csak abban az esetben térhetnének vissza, ha jövőre csak a kínai bajnokságban versenyeznek, vagy olyan ázsiai eseményeken, például az elképesztően erős kínai vagy koreai válogatókon lépnek jégre, amelyek nem ISU-rendezvények.”

És – mint folytatta –

„momentán van két koreai fiú,

aki bármikor képes egy világbajnoki éremre, de erre sanszuk sincs, mert Koreában csak az ötödik-hatodik helyen állnak a rangsorban”. Őket Magyarországra hozzák edzeni.

Összességében számára nem kérdés: „nem lenne egyszerű, de ha jönnének, visszafogadnánk a Liu testvéreket”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »