Ha ha nem kapnak gázt, felkelések lesznek

Forrás: Mandiner
7 órája
3 perce
A német külügyminiszter szerint, ha nem kapnak gázt, felkelések lesznek
Az Északi Áramlat 1 újraindulása korántsem jelenti azt, hogy minden visszabillent a régi kerékvágásba Németországban – írja a Mandiner a Privátbankár.hu cikkére hivatkozva.
HIRDETÉS

Bár már újraindult az Északi Áramlat 1, azaz ismét jön gáz Oroszországból a Balti-tenger alatt Németországba, június második feléhez hasonlóan csak csökkentett mennyiség érkezik. A téli gázellátás problémás lehet, a már amúgy is bedurvult gázárak pedig elszabadulhatnak.

A német külügyminiszter felkelésektől tart gázhiány esetén.

Berlin szabadulna ugyan az orosz gáztól, de egy ideig még rá van utalva – írja a Privátbankár.hu.

Az Északi Áramlat 1 újraindulása korántsem jelenti azt, hogy minden visszabillent a régi kerékvágásba, mintegy 67 millió köbméter gáz, azaz erősen csökkentett mennyiség jön majd napi szinten a vezetéken. Ez a teljes kapacitás mintegy 40 százaléka, azaz visszaállt a karbantartás előtti állapot – a Gazprom június közepe óta nagyjából ennyire mérsékelte a szállításokat a vezetéken technikai okokra, többek között egy gázturbina kanadai karbantartására hivatkozva.

AJÁNLÓ

Feltőkésítéssel mentik meg a németek a gázszolgáltatót
Többmilliárdos mentőcsomagról kötött megállapodást a német kormány és az orosz gáz legnagyobb németországi importőre, az Uniper.

Az elmúlt napokban voltak arra utaló jelek, hogy ez a mennyiség tovább eshet majd, ezt jelzik ugyanis a gázvezeték-kapacitás „foglalásai” – Klaus Müller, a Bundesnetzagentur (a gázvezetékeket felügyelő német szövetségi hálózati ügynökség) vezetője szerint mindössze 30 százalékon áll ez a mutató. Müller megjegyezte azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltban tett kijelentései alapján a szállított mennyiség tovább, 20 százalékra eshet.

Jelenleg ki vagyunk szolgáltatva Oroszországnak, ők döntenek ugyanis arról, mennyi gázt továbbít nekünk az Északi Áramlat 1

Hírdetés

– fogalmazott Müller.

Az érkező orosz gáz mennyisége nagy kihatással lehet a német gazdaságra, a gázárakra és így az egész lakosságra is. A kieső mennyiséget ugyanis a piacról kell pótolni, márpedig a cseppfolyósított gáz 2,5-szer drágább az orosz vezetékes gáznál.

A német külügyminiszter már lázadásokkal számol a helyzet további rosszabbodása esetén:

Ha nem kapjuk meg a gázturbinát, akkor nem fogunk több gázt kapni, és akkor többé egyáltalán nem fogjuk tudni támogatni Ukrajnát, mert a népfelkelésekkel leszünk elfoglalva

– mondta Annalena Baerbock a Kanadával folytatott tárgyalásokon, amelyeken a már említett gázturbina visszaszállítása volt a téma. A Siemens Energy Kanadában karbantartott és a Gazprom által használt turbináját az észak-amerikai ország a szankciókra hivatkozva nem akarta visszaszállítani. Bár a német kormány ürügynek tartja, hogy az orosz cég részben a karbantartásra hivatkozva csökkentette a szállításokat, végül elérte, hogy Kanada engedélyt adjon a visszajuttatásra.

Az eredeti cikket ITT olvashatja.

AJÁNLÓ

Tenger alatti elektromos távvezeték épül az Egyesült Királyság és Németország között
A nagy teljesítményű kábel építése már ebben az évben megkezdődik, és 2028-ra fejeződik be.

Borítókép: Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén-gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál (Fotó: Kurucz Árpád)

GÁZ
BRÜSSZELI OLAJEMBARGÓ
ÉSZAKI ÁRAMLAT 1
NÉ 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »