"Ha győz a Fidesz, nem jön uniós pénz" – ellenzéki reakciók a Magyarország elleni ítéletre

"Ha győz a Fidesz, nem jön uniós pénz" – ellenzéki reakciók a Magyarország elleni ítéletre

Az ellenzéki összefogás szerint Orbán Viktor most vagy kilépteti az országot az EU-ból, vagy „szabadságharcot” hirdet, és a magyar emberekkel fizetteti meg „saját jogaik elvesztésének árát”.

Számos közleményben reagáltak az ellenzéki erők arra, hogy szerdai ítéletével jogállamisági kritériumokhoz kötötte az Európai Unió Bírósága az uniós pénzek kifizetését, elutasítva ezzel Magyarország és Lengyelország ezzel ellentétes keresetét. (A kormány reakcióját itt olvashatja.)

Az Egységben Magyarországért (ellenzéki összefogás) sajtóosztálya ekképp reagált: „az Európai Bíróság döntése után áprilisban már az uniós forrásokról is döntenek a választók”. A közlemény szerint „egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány antidemokratikus működése miatt mostantól minden egyes magyar állampolgárnak súlyos, konkrétan forintosítható árat kell majd fizetni”.

„Amennyiben a Fidesz győz, akkor nem fogunk hozzájutni a magyar embereket, a magyar gazdaságot megillető forrásokhoz. Orbánnak két lehetősége marad, és mindkettő súlyos, eurómilliárdokban mérhető kárt okoz majd az országnak. Vagy

kilépteti az országot az unióból, vagy egy újabb szabadságharcnak álcázva a magyar emberekkel fizetteti meg saját jogaik elvesztésének árát.”

Hírdetés

A döntés után Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője úgy fogalmazott, hogy hatalmas győzelem ez az uniós értékek megvédésén dolgozóknak – köztük az Európai Parlamentnek -, és hatalmas pofon ez Orbán Viktornak. „Ő vereséget szenvedett, de Magyarország győzött” – vélekedett közleményében Cseh Katalin, aki emlékeztetett: 46 nap múlva, április 3-án Magyarországon választások lesznek, aminek a tétje egyértelmű.

„Ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őket megillető forrásokhoz.”

A DK EP-képviselője, Dobrev Klára szerint „hatalmasat buktak Orbánék, nem tudták megakadályozni, hogy az unió megvédje az adófizetők pénzét”. Az ítélet szerinte arról szól, hogy „az uniónak joga van megbüntetni azokat, akik ellopják az EU-s forrásokat”.

„Orbán bűnös” – egy ilyen feliratú fényképpel reagált a Facebookon Mesterházy Attila korábbi MSZP-elnök-frakcióvezető, miniszterelnök-jelölt.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint „véget ér az orbáni maffia uniós közpénzzabálása”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »