Ha 2000 előtt nyelvvizsgázott, és elhagyta bizonyítványt, most bajban van

Ha 2000 előtt nyelvvizsgázott, és elhagyta bizonyítványt, most bajban van

Csak 2000. január 1. után tett nyelvvizsgákról tudnak hiteles másolatot kiállítani. Az eredeti papírok szétáztak a Rigó utcában.

A XX. század második felében tett nyelvvizsgákról egész egyszerűen nincs közhiteles igazolás, tehát ha valaki elveszítette a papírját, az nagyon rosszul jár, ahogy az Index egyik olvasója is, aki 1987-es orosz felsőfokújára hivatkozik – hiába.

Egy új állás megpályázásához lett volna szüksége a papírra, amit nem talált, ezért elment a Rigó utcai központ utódjának számító ELTE Origo Nyelvi Centrumba, megadta nekik adatait, és aziránt érdeklődött, milyen módon tudják neki pótolni az elvesztett bizonyítványt. A válasz:

sehogy, mert nincs közhiteles adatbázis.

Hírdetés

Az érintett ezután a hazai nyelvvizsgaközpontok szakmai felügyeletét ellátó Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központhoz fordult. Tőlük is azt kérte, hogy állítsanak ki neki egy hatósági igazolást az elveszett nyelvvizsga-bizonyítványáról, de itt sem tudtak segíteni neki.

2000 óta az elveszett nyelvvizsga-bizonyítványok pótlására kizárólag a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ jogosult. A 2000 előtti bizonyítványok ügyében azonban ők sem tudnak segíteni,

hivatalos dokumentumot ezekről ők sem tudnak kiállítani, mert a megalakulásuk előtt letett nyelvvizsgákról ők sem rendelkeznek közhiteles adatbázissal. Ha tehát valakinek megvan a papírja, akkor nyelvvizsgásnak számít, ha nem, nem.

A Rigó utcában tárolt iratok egyébként a régi központ pincéjében többször is szétáztak,

az amúgy is rendezetlen iratok egy része megsemmisült. Az Oktatási Hivatalnál is csak 2000-ig visszamenőleg vannak meg a papírok. Az érintettnek egyetlen esélye van a portál szerint: újból levizsgázni, és a vizsgadíjat is ki kell fizetni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »