Gyúrok egyet 50 lájkra

Azon gondolkodtam az előbb, hogy vajon mi a bánatot csináljak most? Mármint a Trónok harca maraton közben, amikor erről az igen fontos feladatról egy kis kimenőt engedélyezek az agyamnak. És rájöttem! Írok egy cikket. Elvégre 22:35 van, ideális ilyenkor megjelentetni egy publicisztikát. Ha szerencsém van, akár még ötvenen is megnézik éjfélig. Másnap pedig csatlakozik hozzájuk újabb 22 ember.***

Szóval nincs itt semmi gond, 2022 még messze, Jakab Péter is meggondolhatja magát, s a Gyurcsány által rövidpórázra fogott ellenzék tagjai is átértékelhetik pozíciójukat a politikai mátrixban.

Az meg, hogy éppen alig lehet elérni a kormánypárti, vagy csak simán jobboldali sajtóorgánumokat, kit érdekel? Majd lesz ez máshogy is. Elvégre Jerikó falai se a lájkoktól dőltek össze, s a sosem létező Dugonics Titusz se úgy került le a vár fokáról, hogy 30 napra letiltották onnan.

Van most valami új. Valami magyar. Hundub, vagy mi a gyász. Nyilván oda is regisztrálok, ott állítólag nincs cenzúra. És ember. Szóval ez a kettő biztosan nincs. Micsoda nyugalom szigete lehet ez a hely!

Emlékszem, anno volt az iWiW-en egy oldal, ami azt a nevet viselte, hogy „Vajon lehet-e több rajongója ennek a szép almának, mint Orbán Viktornak?”. Nyilván nem lett. Viszont a Facebookra is átörökítődött ez az oldal, immáron 35 ezres követői táborral. Na, őket például gond nélkül el lehet érni. Jókat is írnak. Például, hogy Orbán egy geci, Áder egy bajszos szar, a Fidesz szar, a KDNP szar, Szájer buziszar, és hasonló fontos híreket. Amikért nem tiltás, hanem kiemelés jár.

***

Lapozgatok szépen a hírfolyamban. Mostanra 95% liberális tartalom. Beleértve az ismerőseimet is, akiket vagy nem látok, vagy náluk is szűrt tartalom jelenik meg. Amikor például egy hagyományőrző vagy egy kissé szélsőséges ismi megoszt egy cicás képet, na, azt gond nélkül látom.

Fontos ez nagyon.

És akik ellene mernek mondani, azoknak felhívom a figyelmét arra, hogy a Homonnay gyerek is egy macska hátán szopta fel magát Gyurcsány öléig.

Hogy képzavar? Hogy többszörösen az? Igen. Kit érdekel? Majd még jópofizok, meg stiláris gonddal fogalmazok annak az 50 embernek? Még mit nem!

Ha 444-es lehetnék… vagy telexes… akkor bezzeg onthatnám magamból a jobbnál jobb kazinczyádákat! Simán leírhatnám, hogy

„Lakosságarányosan Magyarországon halnak meg az egyik legtöbben koronavírus-fertőzöttként”.

És gecire nem ugatna bele senki, hogy nincs olyan, hogy „egyik legtöbben”. Vagy hogy a koronavírus-fertőzöttként meghalni nem egyenértékű azzal, hogy koronavírus-fertőzésben hal meg valaki, hanem az is lehet, hogy megy a koronás az úton, és egyszer csak elbassza a villamos.

Hírdetés

Mégse pofázna bele rohadtul senki abba, hogy mit és hogyan írok, mert ki van mondva, hogy a bal a művelt, a jobb a síkparaszt.

No, mármost ez innentől nemcsak, hogy ki van mondva, de e képzelt tálentumok szerint elosztásra is került. Magyarán amennyivel hülyébbek vagyunk mi, annyival többen érik el őket.

És valóban irtózatosan nagy barmok vagyunk. De nem ám von Hause aus, hanem azért, mert ezt hagyjuk. Mi több, segédkezünk is hozzá. Példának okáért azon a fórumon sírjuk el bánatunkat, amelyik fórum korlátoz minket.

***

Mit is tehetnénk, persze? Nagyjából semmit. Ha a Facebook a legnagyobb virtuális közösségi tér, akkor azzal nincs mit kezdeni. Itt az ő szabályaik szerint kell fociznunk, még akkor is, ha a les-szabály folyton úgy változik, hogy minden gólunk érvényét veszítse.

Csakhogy!

Csakhogy, kedves feleim, amikor egy tyúkmellűség miatt csajozási vágyból létrehozott szirszar cucc piacvezető multivá fejlődik, s teret nyer más országok más kultúráiban is, akkor azt jobb esetben (t.i. működő demokráciában) csak, és csakis úgy teheti, ha betartja az adott ország törvényeit.

Amennyiben pedig a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának joga egyetemleges, úgy a közösségi oldalnak is tartania kell magát ehhez az egyetemleges normához.

Mondhatnánk persze, hogy az oldalszabályzat elfogadásával lemondunk a jogainkról. Csak hát az egyetemleges jogok azok biz’ olyanok, hogy azokról egyetlen szerződés sem mondathatja le az embert. Más megfogalmazásban: az a szerződés, ami erre törekszik, az, kérem, érvénytelen szerződés.

Papíron legalábbis.

Mert, hogy képernyőn nincs így, azt mindannyian tudjuk.

S iszonyatos röhögőgörcs kerít hatalmába, amikor arra gondolok, hogy néhány évtizeddel ezelőtt az FBI még azt vizsgálta nagy erőkkel, hogy vajon Elvis Presley túlzottan szexuális jellegű csípőmozgása hogyan hat a fiatalok erkölcseire? Ma meg már simán posztolhat az ember fejlevágást, kerékbe törést, macskaelégetést, de ha leírja, hogy „baszd szájba a jó kurva anyádat”, vagy netán megvillant egy kósza mellbimbót, akár végleg tilthatják.

***Hogy mit akarok mindezzel mondani? Semmit. Az égvilágon semmit. Csak, ahogy fentebb is írtam, volt egy kis szabadidőm.

Gondoltam, szerzek egy kis sötétedés utáni meglepetést annak az 50 embernek, hadd olvassanak a kis éjjeli baglyocskák.

2022 pedig olyan messze van… olyan… messze… van… de olyan mesze, mint…… mint a jobboldal újbóli kormányra kerülése, ha most elbasszuk.() VBT ()Kiemelt kép: Wikipédia

The post Gyúrok egyet 50 lájkra appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »