Gyújtogatni kezdtek az éhes migránsok

Gyújtogatni kezdtek az éhes migránsok

Hétfő óta tart az iszlám legszentebb hónapja, a ramadán, amelynek ideje alatt a hívők nem ehetnek és ihatnak napfelkeltétől napnyugtáig. Amit viszont könnyű betartani a Közel-Keleten, ahol mindenki követi a hagyományokat, nehézségekbe ütközhet Európában, különösen a menekülttáborokban.

Még a hét elején, kedden lángba borult egy menekülttábor a németországi Düsseldorf városában. A tűz miatt több száz migránst kellett evakuálni, sokakat füstmérgezés gyanújával szállítottak kórházba, és hetven tűzoltónak kellett kivonulni, hogy megfékezzék a lángokat. A hatóságok még mindig nem tudják, pontosan mi okozta a tüzet, de az idegengyűlöletből elkövetett gyújtogatást – történt az utóbbi időben nem egy ilyen Németországban – már kizárták, néhány migránst pedig őrizetbe vettek. Nagyon úgy tűnik, hogy a tábort a lakói gyújtották magukra.

A tanúk vallomásai alapján valószínű, hogy a problémát az okozta, a migránsok nem kaptak reggelit. Márpedig ramadán idején ha valaki kihagyja a napfelkelte előtti étkezést, várhat étlen-szomjan egészen napnyugtáig. Sajtóinformációk szerint a nagyjából 280 migránsnak otthont adó düsseldorfi tábor személyzetének egy része a német állam alkalmazásában dolgozó afgán és iráni. Az ő feladatuk lett volna, hogy még azelőtt felébresszék a túlnyomóan arab migránsokat, hogy felkel a nap, amit viszont szándékosan, vagy sem, de elmulasztottak. Jó kérdés persze, hogy ezen mit segít, ha felgyújtják az egész tábort. A migránsok „tiltakozásképpen” a körülmények ellen már korábban is éltek a módszerrel, bár akkor megelégedtek néhány matrac lángba borításával.

Hírdetés

A ramadán persze hatással van minden európai menekülttáborra. A reggelit már jóval korábban, hajnali 3-4 óra felé ki kell osztani, hogy még az első sugarak előtt mindenki megkapja az adagját, és elfogyaszthassa. Az ebéd értelemszerűen elmarad, a vacsora viszont sokkal későbbre tolódik. A Reuters riportja szerint a német táborokban már este fél 10-kor hosszú sorok kígyóznak, hogy aztán fél óra múlva mindenki farkaséhesen vesse rá magát az ételre. A beszámoló szerint az elcsigázott emberek nemcsak türelmetlenek, de csalódottak is. Míg ugyanis hagyományosan ramadán idején az esti étkezésnél a legfinomabb, legjobb ételeket tálalják fel, addig a táborokban meg kell elégedniük a megszokott menüvel, ami sokaknak nem tetszik.

Ráadásul nehezíti a helyzetüket, hogy Európában tovább van fent a nap, mint a Közel-Keleten. Attól függően, hogy a migránsok melyik országban vannak, akár több órával is megnyúlhat a böjtölési idejük. Különösen igaz ez például Finnországban vagy Svédországban. Még az is előfordulhat, hogy a legészakibb helyeken egyáltalán nem megy le a nap, itt azt tanácsolják a muszlimoknak, hogy akkor szakítsák meg a böjtöt, amikor a nap a legkevésbé látható az égen, vagy alkalmazkodjanak Mekka idejéhez.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »