Győzött Pellegrini, eltörlik a Beneš-dekrétumokat?

Győzött Pellegrini, eltörlik a Beneš-dekrétumokat?

Forró Krisztián és a Magyar Szövetség elnöksége „jó lóra” tett Pellegrini támogatásával, így a győztes oldalra kerültek. Peter Pellegrini tarolt a felvidéki magyarok és a Dél-Szlovákiában élők körében is. Ez egyrészt a közös érdekekből, a konzervatív, antiglobalista geopolitikai álláspontból és háborúellenességből fakadt, másrészt Magyarország és Orbán Viktor szövetségi érdekei is ezt kívánták.

Forró Krisztán ezzel kétségkívül politikai tőkét kovácsolt a kialakult helyzetből. A választás eredményhirdetése óta kiemelt figyelem övezi mind Forró személyét, mind a pártját, akár a média, akár a politikusok közegében. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy míg Forró kampányában a teljes általánosság szürkeségében nem volt hajlandó határozott állásfoglalásokat tenni, addig három héttel később immáron Pellegrinivel és Ficóval szelfizik, ölelkezik, sajtózik. Nem teljesen világos, mi történt ezen időszak alatt, de mondjuk a lózungpufogtató semmitmondás és a Pellegrinivel való puszi-pacsi közti átmenetet azért lehetett volna kissé árnyalni – de ez csak személyes meglátás.

Fico ölelésében szövetségesként már jó néhány politikus lehelte ki a lelkét. A teljesség igénye nélkül gondolhatunk csak Mečiarra, Slotára, Bugárra vagy éppen Procházkára, de ide sorolhatjuk akár Dankót is.

Ennek kapcsán merül fel a kérdés, hogy vajon sikerül-e aprópénzre váltani Pellegrini támogatását vagy csak két körforgalmat ér a bőrünk?

Pellegrini és Forró zöldcsütörtöki parlamenti sajtótájékoztatóján több konkrét ígéret is elhangzott a támogatás fejében. Ilyen például új kórház építése Rimaszombatban vagy éppen a kétnyelvű útjelző táblák kihelyezése az I. osztályú utak mentére. A galántai kihelyezett kormányülésen továbbá két csallóközi körforgalomról esett említés. Emellett Pellegrini a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elnöki tanácsadó testületébe magyar nemzetiségű szakértőt is betesz, kibővítik a kisebbségi kormánybiztos hatásköreit és persze kötelező mantraként amolyan Čaputová-módra végigfújta, hogy mindenki elnöke lesz, a magyar közösségre pedig különösen oda fog figyelni, valamint szorgalmazni fogja a déli régiók felzárkóztatását.

Hírdetés

A felmenőink százezreinek életét tönkretevő Edvard Beneš neve és dekrétumai bár nem hangzottak el, Pellegrini virágnyelven, nagyon óvatosan és diplomatikusan fogalmazva mégiscsak ezekről beszélt. Persze némileg bagatellizálva, hogy a jövőben garantálni kell, hogy senkinek ne kobozhassa el az állam a földjét ezen jogrend alapján és meg kell haladni a kort stb. A Beneš-dekrétumok viszont mindmáig Szlovákia jogrendjének részét képezik, sőt 2007-ben a parlamentben Ficoék Dzurindáékkal karöltve még meg is erősítették, hogy érinthetetlenek legyenek (Pellegrini ekkor már parlamenti képviselő volt egyébként).

A téma kapcsán mind Pellegrini, mind Forró kihangsúlyozták, hogy nem szeretnének a múltban élni és a történelem terheit a vállukon hordani, hiszen egy új politikai generációnak a tagjai.

Az óvatos fogalmazások és a virágnyelvek szirmait természetesen megértjük valahol, hiszen egy rossz mondattal a nagy nemzeti érzületű szlovák szavazókat rögtön elriaszthatta volna Pellegrini.

De azóta viszont megnyerte a választásokat. Jöttek a szelfik, ölelkezések, köszönetnyilvánítások és gratulációk, így egyre kíváncsibbak vagyunk, hogy pontosan miben is egyeztek meg a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatban Forróék. Így egyenesen neki tettük fel ezt a kérdést. Forró a maga nem egyértelmű megfogalmazásával úgy nyilatkozott, hogy „több mint 150 dekrétum van. Az elkövetkező időszak feladata lesz megoldani, hogy többé ne fordulhasson elő, hogy valakitől a kollektív bűnösség elvére hivatkozva koboznak el ingatlanokat.”

A szóban forgó sajtótájékoztató ITT érhető el. Az ígéretek a 14. perctől hangzanak el, a Beneš-dekrétumokat érintő rész pedig 15:40-től.

(Csonka Ákos, Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »