Gyorsfénykép a labdarúgó-vb egynegyede után

A brazilok kétgólos győzelmével véget ért a katari világbajnokságelső köre, bármennyire is a torna elején vagyunk – vagy azt gondoljuk – a mérkőzések negyedét lejátszották. Minden csapat egyszer játszott eddig, ezért önmagából ebből nem lenne igazságos következtetéseket levonni. De talán néhány általánosabb vonulat már szembeötlő.

A 16 mérkőzésen 41 gól született, ez 2,56-os átlag. alatta marad a legutóbbi két torna 64 meccsre vonatkoztatott átlagának (2,6 és 2,7). Ez azért sem biztató, mert általában a csoportszakasz több gólt hoz, mint az egyenes kieséses. Már négy gól nélküli mérkőzés volt, négyszer annyi, mint a teljes 2018-as tornán. A gólok számának csekély léptékű, de mégis csak csökkenése azért is érdekes, mert – számításaink szerint – különösen a 2014-es tornához képest, körülbelül 8-10 százalékkal nőtt a tiszta játékidő.

Született már két bombameglepetés, a szaúdiak az argentinok, a japánok pedig a németek ellen fordítottak 0-1-ről és nyertek 2-1-re. Hat játékos szerzett eddig két gólt, öten közülük dél-amerikaiak vagy európaiak, (Richarlison, Enner Valencia, Bukayo Saka, Ferran Torres és Olivier Giroud), a hatodik, az iráni Mehdi Taremi az egyedüli, aki vesztes csapatokban játszott.

Hírdetés

Az európai válogatottak közül egyedül a németek és a szerbek kezdtek vereséggel, négy válogatott döntetlent játszott, hét viszont nyert. Még egy (szub)kontinens akad, amelynek csapatai a mérkőzések legalább felét megnyerték, ez Dél-Amerika (két győzelem, egy döntetlen, egy vereség).

Várakozáson felül szerepeltek eddig az ázsiaiak (hat mérkőzésből két győzelem, egy döntetlen), ehhez hasonló jó kezdést húsz éve, az első ázsiai vb-n produkáltak. Az afrikaiak és a Concacaf-zóna válogatottjai még nem nyertek, előbbiek közül a ghánaiak szereztek egyedül gólt. Ami Afrikát illeti még: a Szahara alatti csapatok kikaptak, az északiak döntetlent játszottak.

A Concacaf-zóna csapatai mindössze egy szerzett góllal állnak, ezt az amerikai Timothy Weah érte el. Övék a legsúlyosabb vereség, Costa Rica 7-0-ra kapott ki a spanyoloktól.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »