Győrfi Pál: folyamatosan emelkednek az esetszámok a mentőknél

Győrfi Pál: folyamatosan emelkednek az esetszámok a mentőknél

A napi feladatok száma már a napi négyezret is túllépi – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Manapság négyezer feletti esetszáma van a mentőknek naponta, és folyamatos az emelkedés – mondta Győrfi Pál a Spirit FM-en, de az Országos Mentőszolgálat szóvivője hozzátette, nincs két ugyanolyan nap, hétvégén valamivel jobb a helyzet, a hétfő pedig a legterheltebb nap, akkor élénkül meg a forgalom, és az egészségügyi ellátórendszer is akkor pörög fel.

A négyezer feletti esetszám 15-20 százaléka már Covid-fertőzött vagy Covid-gyanús beteget érint, emiatt az egy beteg ellátására fordított idő is megnőtt, mert be kell öltözni, fertőtleníteni kell a kocsikat a betegek átadása után, így a munkaterhelés szinte folyamatos – tette hozzá.

Hírdetés

Nagyon megnőtt a háziorvosok által megrendelt PCR-tesztek száma, ezek egy részét már önkéntesekkel végzik el, és nem is mentőautó mennek ki a gyanús betegekhez, hanem személyautón, amelyen egy táblával jelzik, hogy milyen feladatot lát el.

Az első hullám után felkészült a mentőszolgálat a legnehezebb feladatokra is. 8500 mentős dolgozó van, egy időben 1500-1700 ember van szolgálatban, és nincs munkaerőhiány Győrfi Pál szerint.

A szóvivő arról is beszélt, hogy a karácsony előtti hetekben nehezebb egy nagyvárosban közlekedni, de ha jön egy mentőautó, akkor ne legyen kérdés, hogy elsőbbséget adunk neki vagy sem. Arra is kitért, ha meglátunk egy mentőt, nincs szükség a pánikra, hanem a helyzetfelismerő képességet használva biztosítsunk nekik utat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »