Gyöngyösi tragédia: a kormány feljelentést tervez

Gyöngyösi tragédia: a kormány feljelentést tervez

Három büntetőfeljelentést tervez a kormány a gyöngyösi gyermekhalál ügyében – közölte Lázár János a tegnapi kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt a Magyar Nemzet kérdésére, hogy a kormányzat szerint a gyermekvédelmi törvény jó, nincsenek jogi hiányosságai, csak az alkalmazásban történtek hibák. A Recsken és Gyöngyösön a közelmúltban bekövetkezett gyermekhalálok kapcsán a miniszter lapunk érdeklődésére elmondta azt is, Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkárral alakítottak egy munkacsoportot a kormányzaton belül, amely kivizsgálta a gyöngyösi gyermekhalált. Ez azt derítette ki, hogy az ügyben hibázott a járási hivatal gyámügyi előadója, a gyermekjóléti szolgálat munkatársa és a gyermekorvos is. A miniszter szerint a hatóságnak csak az róható fel, hogy rendőri segédlettel nem vette el a gyereket, ennek a jogszabályi feltételei azonban megvannak az illetékes tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint.

Lázár arról is beszélt: tudomása szerint a másik, szintén Heves megyében történt, recski gyermekhalállal összefüggésben jelenleg folyamatban van hasonló vizsgálat, ezzel kapcsolatban azonban jövő hétre ígért bővebb tájékoztatást. A miniszter elmondta, jelenleg azon dolgozik a kormány, hogy megerősítse a gyermekvédelemben dolgozók szolgálatát képzésekkel és világos jogalkalmazási gyakorlat bemutatásával. Személyes véleménye, hogy az egyik legnehezebb közigazgatási szakma a gyámügy, hiszen nehéz feladat egy gyereket elvenni a szüleitől.

Óriási felelősség annak megállapítása, hogy egy gyermek mikor van veszélyeztetett helyzetben. – Én óvatosan támadnám ezeket a kollégákat – mondta Lázár János, hozzátéve, hogy az is probléma, a terület dolgozói nincsenek anyagilag megbecsülve.

Hírdetés

Minden jel szerint két hónap alatt két gyermek is azért halt meg a közelmúltban, mert nem emelték ki őket időben a környezetükből. Május közepén egy gyöngyösi otthonban bukkantak egy másfél éves csontsovány kislány holttestére. Halálát az előzetes orvosszakértői vélemény szerint éheztetés okozta. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt először ismeretlen tettes ellen indított eljárást, később azonban már a kislány szüleit hallgatták ki gyanúsítottként.

Az ügyben a Heves Megyei Kormányhivatal folytatott le vizsgálatot, amely megállapította, hogy a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság 2012 óta foglalkozott a családdal, a veszélyben lévő gyerekeket azonban nem vették el a szülőktől. Azért nem emelték ki a családból, mert – ahogy a vizsgálati jelentésben olvasható – „a család életvitelére, gyermekgondozási hiányosságaira egyéb bizonyíték a szülők elzárkózása miatt nem állt rendelkezésre, ezért a védelembe vételi eljárásokat a gyámhivatal megszüntette. Sem a gyermekjóléti szolgálattól, más intézménytől vagy személytől, sem a hozzátartozóktól nem érkezett javaslat a gyermekek családból való kiemelésére. A gyámhatóság ezért ezt az intézkedést nem mérlegelte, alkalmazta.”

A családdal korábban is problémák voltak. Az anyának négy gyereke született, az első kettőt 2010-ben az apjuknál helyezték el, mert a nőt alkalmatlannak találták a gyereknevelésre. Az Országos Mentőszolgálat megyei szóvivője a tragédia idején arról számolt be, hogy adataik szerint legutóbb tavaly novemberben látta orvos a kislányt. Akkor 7 kilogramm volt, fél évvel később, halála napján csak 3,5 kilogrammot nyomott. A kormányhivatal jelezte azt is, a vizsgálatok lezárultával kezdeményezik a jogszabályok módosítását, hogy hatékonyabbá tegyék a gyerekek védelmét.

A gyöngyösi tragédia után néhány héttel Recsken halott csecsemőt vitték be a szülei a helyi orvosi ügyeletre. Noha a család azt állította, a gyereket a kutya lökhette ki a babakocsiból, a hatóságok időközben őrizetbe vették és halált okozó testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatták ki a gyermek 19 éves anyját és 21 éves apját, majd az anyát szabadlábra, az apát pedig előzetes letartóztatásba helyezték. Az eddigi információk alapján úgy tudni, hogy június 1-jén a férfi egyedül volt otthon a picivel. Nyugtató hatása alatt elejtette a babát, a gyermek pedig a kályhának esett, majd a feje egy téglának ütődött. Sem a férfi, sem később hazaérő párja nem gondolta úgy, hogy orvoshoz kellene fordulniuk, ez vezetett végül a gyermek halálához. A két hónapos gyermek koponyatörést szenvedett, az orvosi szakvélemény szerint a baleset mint kiváltó ok kizárható. A család idősebbik gyermekét korábban kiemelték a családból: ő tavaly tavasszal két hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérüléseket. A recski körzetért is felelős illetékes gyámhatóságnál nem tudták, hogy az apa, G. Máté ellen korábban már indult büntetőeljárás gyermekbántalmazás miatt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »