Gyöngyösi Márton az elbuktatott EU-népszavazásról: "Ez megszűnő demokráciánk újabb kézzel fogható jele"

Gyöngyösi Márton az elbuktatott EU-népszavazásról: "Ez megszűnő demokráciánk újabb kézzel fogható jele"

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megakadályozta, hogy a magyar választópolgárok népszavazással erősíthessék meg hazánk EU-tagságát. A Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton magánemberként nyújtotta be a kérdését, miszerint:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?”

Az NVB-be delegált tagok többsége azonban ezt a felvetést úgy ítélte meg, hogy nem elég egyértelmű…

„Magyarországnak az Európai Unióban a helye”

– szögezte le a népszavazási kezdeményezés megbuktatása után Gyöngyösi Márton. 

A politikus posztjában kiemeli, a Jobbik már 2019-ben jelezte, hogy ha a kormány érdeke azt kívánja, ki fogják léptetni Magyarországot az EU-ból. „Orbán tusványosi és kötcsei beszéde után már azok is tartanak ettől, akik három éve még mosolyogtak rajta” – tette hozzá.

Hírdetés

A párt „a reális veszélyt észlelve” a népszavazással kívánta megakadályozni, hogy „Orbán orosz mintára építhessen egy bezárkózó, szegény, ázsiai diktatúrát”.  

Gyöngyösi Márton ezután az NVB-delegáltjainak döntéshozatalát kritizálta:

„Azt, hogy mennyire retteg a Fidesz a kérdéstől és a nép közvetlen hatalomgyakorlásától jól mutatja, hogy az NVB a tegnapi napon az általam benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését megtagadta. Bár a kormánypártok erre irányuló szándéka nem lep meg,

megdöbbentett, hogy a többi ellenzéki párt tudatlanságból vagy nemtörődömségből nem kezelte súlyának megfelelően a kérdést.”

Hangsúlyozta tovább, hogy a Jobbik határozottan kiáll amellett, hogy ahogy 2003-ban a csatlakozásról, úgy egy esetleges kilépésről is csak népszavazással lehessen dönteni. A pártelnököt mélyen elszomorította, hogy az autoriter Orbán-kormány a népszavazás jogintézményének teljes kiüresítésével megfosztja a népet attól a jogától, hogy sorsdöntő kérdésekben érvényre juttassa az akaratát.

„Ez megszűnő demokráciánk újabb kézzel fogható jele”

– közölte Gyöngyösi Márton. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »