Gyimesi szerint összefogás nélkül a Szövetség nem jut be a parlamentbe, egyelőre viszont még nem jutott egyezségre az MKP platformmal

Gyimesi szerint összefogás nélkül a Szövetség nem jut be a parlamentbe, egyelőre viszont még nem jutott egyezségre az MKP platformmal

Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő egyelőre nem állapodott meg a Szövetség-Aliancia konzervatív MKP platformjával a parlamenti választásokon való együttműködésről. Mint mondta, nem volt olyan követelése, hogy vezető helyet kapjon a Szövetség választási listáján.

„A Szövetség egyik platformjával tárgyalok, de van ott két másik platform is”

mondta Gyimesi. Jelezte, hogy ha az MKP platformra egyezségre jutna, örülne, ha mindegyik platform elfogadná ezt a megállapodást.

„Nem akarok az lenni, aki a pártot szétveri”

Jelentette ki. Egyelőre nem kezdeményezett tárgyalások a másik két, kisebb platformmal, úgy véli, hogy felesleges ezt megtennie addig, amíg a legerősebb platformmal nem állapodotott meg.

Hírdetés

Felhívta a figyelmet, hogy a releváns felmérések szerint, ha nem fognak össze mindannyian, a párt nem jut be a parlamentbe. A Szövetség és a Magyar Fórum esetleges együttműködésének margójára azt mondta, ha megállapodnak, ő nem tehet mást, mint tiszteletben tarthatja a döntésüket.

Arról is beszélt, hogy nincs semmi szokatlan abban, hogy az OĽANO frakciójának részeként egy másik párttal való közös indulásról tárgyal. Az OĽANO elnökét pedig tájékoztatta arról, hogy a Szövetséggel tárgyal. Arra a kérdésre, hogy az OĽANO listáján indulna-e, ha a Szövetséggel nem jut egyezségre, azt felelte, hogy egyelőre semmilyen megállapodás nem született.

A Most-Híd platform a múlt héten lényegében ultimátumot adott a párt többi platformjának, hogy ha Gyimesi felkerült a választási listára, akkor az a párt végét jelenti. Mivel azt is kikökötték, hogy a Most-Híd nem támogatja a Gyimesivel való közös indulást, így nem csak arról van szó, hogy nem akarják, hogy a Most-Híd jóváhagyása nélkül szülessen döntés, hanem azt, hogy Gyimesivel ne szülessen megállapodás.

Közben a Most-Híd a Magyar Fórummal folytat tárgyalásokat a közös indulásról. A platformok között nincs egyetértés abban, hogy kinek a rovására kapjon helyet a választási lista befutó helyein Simon Zsolt pártja. Az MKP platform korábban felvetette, hogy ha az MF jön, akkor a MOst-Híd a saját listahelyeiből mondjon le az MF javára. Ez nem változtat azon a körülményen, hogy az MF megjelenése a Szövetségben a liberálisok javára billentené a mérleget a párton belüli erőegyensúlyban.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »