Gyimesi nem támogatja a MiG-29-esek átadását Ukrajnának

Gyimesi nem támogatja a MiG-29-esek átadását Ukrajnának

Az OĽANO sem egységes a szlovák MiG-29-esek Ukrajnának történő átadását illetően. A Hospodárske Noviny azt írja, hogy Igor Matovič pártelnök óvatosan fogalmaz a kérdés kapcsán.

“Magam is kíváncsi vagyok a jogászok álláspontjára”

mondta, hozzátéve, hogy tiszteletben tartja Jaroslav Naď vállalását, hogy addig nem döntenek a gépek átadásáról, míg a parlament nem vitatta meg a dolgot.

Az OĽANO frakciójának néhány tagja támogatja a vadászgépek átadását Ukrajnának, ám sokan vitatják a lépés helyességét:

“A kérdés az, hogy ezek a vadászgépek alkatrészként kerülnek felhasználásra, vagy az ukránok megtámadják velük Oroszországot.”

fogalmazott Milan Vetrák, a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke. Azt is hozzátette azonban, hogy a parlament legfeljebb tudomásul veheti a kormány döntését.

Szintén vonakodó álláspontot képvisel Peter Kremský,a parlament gazdasági bizottságának OĽANO-s elnöke.

Hírdetés

“Látnom kellene az adott javaslatot, mert a feltételek alapján akarok dönteni. Mindenekelőtt a jogi szakértők véleményére vagyok kíváncsi”

mondta.

Gyimesi György ellenben nyíltan a MiG-ek átadása ellen foglalt állást. Ő azzal érvel, hogy a gépektől nem kellene lemondani, mert például az ukrán karbantartók üzemben tarthatnák őket, hogy a szlovák légteret védjék.

A vadászgépek átadását szorgalmazók szernt a gépeket már nem lehet használni, mert az orosz karbantartószemélyzet nem fog visszajönni, és nincsenek pótalkatrészek sem. Valójában még a háború előtt is volt szó arról, hogy a lengyelek vennék át az oroszok helyett a gépek karbantartását, így Gyimesi felvetése nem alaptalan.

Gyimesi a HN szerint jelezte, hogy ha szavazásra kerülne sor, a MiG-ek átadása ellen szavazna:

“Jelenlegi ismereteim alapján azt mondhatom, hogy ellene szavaznék. Egyetlen másik NATO-ország sem tett még ilyen lépést, és nem a NATO közös döntéséről van szó”

mondta.

Milan Kuriak (OĽANO) parlamenti képviselő is ellenzi a gépek átadását. Kuriak is a béketárgyalások előmozdítását hangoztatja, úgy véli, hogy az országok többsége a béke irányába fejteni ki nyomást, Putyin orosz és Zelenszkij ukrán elnököt is tárgyalóasztalhoz tudnák ültetni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »