Gyimesi – Elnökasszony, nem ezt ígérte nekünk!

Gyimesi – Elnökasszony, nem ezt ígérte nekünk!

Gyimesi György parlamenti képviselő (OLaNO) közösségi oldalán tett közzé videójában bírálta Zuzana Čaputová szlovák államfőt, amiért az nem teljesíti korábbi választási ígéreteit a felvidéki magyarság felé.

Gyimesi annak apropóján szólalt meg, hogy a napokban Pozsonyban azért támadtak rá magyarokra egy étteremben, mert magyarul beszélgettek.

A képviselő elmondta, hogy mikor a szlovákiai liberális sajtó ismételten nem habozott párhuzamot vonni az orosz agresszió és egy esetleges magyar térhódítási kényszer képzete között, találkozót kért az államfőtől.

“Arra számítottam, hogy hivatala kellő súlyt ad, és általa egyetértést nyerek, hogy az indokolatlan, semmivel ki nem provokált magyarellenes hangulatkeltés nem vezet semmi jóra. Erre nem került sor a háború okozta elfoglaltságai miatt.”

Gyimesi kifejtette, hogy természetesen nem volt a legjobb az időzítés, ezért másik időpontot kért, mely Čaputová államfőnek megfelelne.

“Válasz a mai napig nem érkezett”

mondta Gyimesi azzal, hogy azóta számos dolog történt, mikor az elnökasszony kimutathatta volna nagyvonalúságát a nemzeti közösségekkel szemben, mint ahogy azt tette választási kampánya során.

“Mondjuk visszautasíthatta volna az állampolgársági törvényt, vagy az Alkotmánybíróságra küldhette volna azt”

Hírdetés

Čaputová aláírta az állampolgársági törvény módosítását. Gyimesi szerint most bebizonyította, hogy másodrangú állampolgárok vagyunk

Gyimesi rámutatott, hogy Čaputová kampánya során kamerák előtt ígérte, hogy azokat a törvényeket, amelyeket alkotmányellenesnek vél majd, azonnal továbbítani fogja az Alkotmánybíróságnak – gondolkodás nélkül.

“Persze nem felejtettük el azon kijelentéseit sem, hogy neki bezzeg a kettős állampolgársággal semmi problémája nincs. De ebbéli, kissebbség iránti érzékenysége csak a kampánya idejére korlátozódott”

folytatta Gyimesi azzal, hogy a mostani államfő akkori kijelentéseit vastaps fogadta.

Čaputová: A kettős állampolgársággal nincs semmilyen probléma

“Emlékeznek, amikor államfőnek megválasztották, nyolc nyelven köszönte meg a támogatást? Mára magyarul már biztosan elfelejtett, maradtak az üres március 15-i gesztusok.”  

Március 15.: “Szép és méltóságteljes ünnepet” kívánt a magyaroknak Čaputová

“Ez a csőbe húzott és magára hagyott közösség anno megbízhatóan és hittel járult az urnákhoz, és szavazott rá, mert elhitte, hogy Szlovákia minden polgárának elnöke akar lenni. Az összlakosság 7,75 százaléka nem ezt érdemli. Az elnökasszony nem ezt ígérte.”

zárta Gyimesi.

Zuzana Čaputová a Körképnek: Nem tőlem, hanem tőlünk félnek

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »