Gyimesi az Ukrajnának átadott szlovák MiG-ekről: A kormánynak ugyan többsége van, de nincs igaza, az embereknek igazunk van, de nincs többségük

Gyimesi az Ukrajnának átadott szlovák MiG-ekről: A kormánynak ugyan többsége van, de nincs igaza, az embereknek igazunk van, de nincs többségük

Az Ukrajnának szánt 13 szlovák MiG-29-ről az Újjáépítési Alap merítésének akadozásáról, valamint a magas inflációról vitázott egymással a szlovák közrádió szombat déli vitaműsorában Gyimesi György (OĽaNO), Tomáš Valášek (PS) és Erik Tomáš (Hlas).

Gyimesi György szerint a kormány ezzel kapcsolatos döntése alkotmányjogi aggályokat vet fel és súlyos morális problémát is jelent. A magyar politikus, aki elutasítja a szlovák vadászgépek felajánlását Ukrajnának, elmondta, hogy a kormány már nem az ember többségének véleményét képviseli. Az IPSOS felmérése szerint ugyanis a lakosság 70 százaléka nem ért egyet a döntéssel. Gyimesi szerint azért, mert félti saját biztonságát. A kormány mégis a MiG-29-ek átadása mellett döntött.

„Az a helyzet, hogy a kormánynak többsége van, de nincs igaza. Az embereknek pedig igazuk van, de nincs többségük“

– fogalmazott a politikus.

Valášek szerint a kérdést, hogy van-e joga a kormánynak az átadásról dönteni, az Alkotmánybíróságnak kellett volna megválaszolnia. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a vadászgépeket már egy éve átadhattuk volna Ukrajnának, amikor még a kormánynak parlamenti többsége volt. Ezzel szemben úgy látja, hogy a vadászgépeket már egy éve odaadhattuk volna a háborús agresszor ellen küzdő KIjevnek úgy, ahogy legalább négy másik ország már megtette.

A Hlas képviselője, Tomáš elmondta, hogy pártjuk szintén nem szavazta volna meg az átadást, mert nem teljesültek a politikai feltételeik, amelyeket szabtak.

A műsorvezető kérdésére, hogy a MiG-29-ek értékéért felajánlott 900 millió eurós kompenzáció nem elegendő-e értük, Gyimesi úgy válaszolt, hogy az emberek biztonsági érzésének és az ország biztonságának nincs pénzben kifejezhető ára. A 900 millió eurót pedig egyszerű júdáspénznek, cinikus ajánlatnak nevezte.

„Mondja meg nekem, mennyibe kerül az ország biztonsága? Mennyibe kerül az, hogy az emberek ne legyenek frusztráltak saját biztonságérzetük hiányossága miatt? Mennyibe kerül, hogy az emberek ne féljenek?“

– tette fel a kérdést Gyimesi.

Hírdetés

„Lassan már a saját veséinket is felajánlottuk Ukrajnának. Hogy mondhatja bárki is így, hogy ha nem adtuk volna oda a vadászgépeket, akkor hátat fordítunk az eddigi biztonságpolitikai irányultságunknak?“

– vetette oda Gyimesi a progresszív Valášeknek.

Gyimesi szerint alkotmányellenes döntés született a MiG-ek átadásáról, csak mert Zelenszkij előtte Brüsszelben megveregette Heger vállát.

Elmondta azt is, hogy nem tartja szerencsésnek, hogy ennyire szervilisek vagyunk az USA kéréseivel szemben, megtéve mindent, amit csak kérnek. Rámutatott arra is, hogy szerinte Valášek ellentmond önmagának, amikor egyrészt azt mondja, hogy kellenek a MiG-ek az ukránoknak, különben Oroszország akár Szlovákiát is megtámadhatja, ugyanakkor azzal nyugtat, hogy ha ez bekövetkezik, a NATO majd megvéd bennünket.

Gyimesi  a műsorban kiállt minden emberért az országban, akiket érzéketlennek és oroszbarátnak neveznek csak azért, mert aggódnak saját biztonságukért.

„Ezek az emberek segítették a szlovák kormányt, támogatták a háborús menekültek befogadását. Ne nevezzük ruszofilnek őket.“

Az Újjáépítési Alap merítése körüli parlamenti fennakadás Valášek és Gyimesi szerint is azért történt, mert a kormány elnagyolta a politikai munkát és nem biztosította be a parlamenti többség megszerzését.

A magas energiaárak és inflációs kérdésében Gyimesi kritikát fogalmazott meg Heger kormányával szemben, Szerinte nem tettek eleget az infláció és magas energiaárak letörése érdekében és több tárgyalásra lett volna szükség az önkormányzatokkal és a vállalkozókkal.

„A buta szankciós politika miatt vagyunk ott, ahol vagyunk“

– zárta az OLaNO magyar politikusa, megemlítve azért pozitív példaként is az Igor Matovič által átültetett 200 eurós adóbónuszt, illetve, hogy a háztartások számára Európában egyedüliként árstop van érvényben a villanyáramra.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »