Gyimesi: Az ebédtámogatást a bankadóból fogjuk finanszírozni. A bankok észre sem fogják venni

Gyimesi: Az ebédtámogatást a bankadóból fogjuk finanszírozni. A bankok észre sem fogják venni

Nyitókép: ta3, reprofoto

A parlament által február 7-én elfogadott ebédtámogatás volt a témája a TA3 esti politikai műsorának. A Nap Témája vendégei az erről szóló módosító indítványt benyújtó Sme rodinás Petra Krištúfková, Gyimesi György (OĽaNO), valamint az ún. ingyenebédeket ellenző SaS képviselője, Peter Cmorej voltak.

Az ellenzék, bár szintén megszavazta, kritizálta a koalíciót, hogy populizmus a részükről 8 hónappal a választások előtt újra bevezetni azt, amit korábban ők maguk vettek el.

Petra Krištúfková visszautasította az állítást.

“Az ingyenebéd ott volt lehetőségként végig, csak olyan modellt vezettünk be, hogy a szülő eldönthette, hogy az ebédtámogatásra, vagy adóbónuszra tart igényt,”

mondta.

Gyimesi György szerint a családtámogatás az alfa és az omega a számára. Állította, hogy el a legcsaládbarátabb kormány, hiszen nemcsak ebédhozzájárulást kapnak a családok, hanem extrém módon nőtt számukra a családi pótlék és az adóbónusz is. E három támogatás együtt havonta gyerekként mintegy 300 eurós bevételt jelent a dolgozó családnak.

Gyimesi reméli, hogy Čaputová államfő is aláírja a módosítást, hiszen az ő számára is közeledik a választás.

Hírdetés

Gyimesi az SaS-t is kritizálta, szerinte ők a legcsaládellenesebb párt a parlamentben, akik a családok támogatása miatt a kormányt is megbuktatták.

A kérdésre, hogy a gazdag családok gyerekeinek miért jár ugyanaz, amire semmi szükségük, Gyimesi úgy reagált, hogy az ebédhozzájárulás lehetőség, nem kötelező.

„Ugyanakkor nem akartunk különbséget tenni gyerek és gyerek között, és az iskolákat sem szerettük volna felesleges bürokráciával terhelni.“

Miből lesz finanszírozva?

Az ebédtámogatás évente 110 millió euróval terheli az államkasszát. Gyimesi javaslatára ezt az általa benyújtott speciális bankadóból kívánják finanszírozni.

„A 3 millió euró feletti nyereséget termelő vállalatokra szolidáris adóként 0,3 százalékot vetünk ki, ami 110 millió eurós bevételt eredményez. Ebből lesz fizetve az ebédtámogatás.“

– mondta Gyimesi, aki szerint a bankok, melyek 2 éve 55, tavaly pedig 14 százalékkal növelték nyereségüket, észre sem fogják venni a bankadót.

„Ma már olyan helyzetben van a bankszektor, hogy meg tudják megfizetni a plusz járulékot, szolidaritásként” – mondta.

A témával bővebben itt foglalkoztunk.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »