Gyertyaszentelés és balázsáldás a Győri Egyházmegye óvodáiban

Gyertyaszentelés és balázsáldás a Győri Egyházmegye óvodáiban

Gyertyaszentelő Boldogasszonyt és Szent Balázs liturgikus emléknapját a Győri Egyházmegye több óvodájában is megünnepelték. Az egyházmegye honlapján megjelent összefoglalót szerkesztve közöljük.

A győri Prohászka-óvodában minden csoportban az életkornak megfelelően ismerkedtek Lukács evangéliumával. A szabad játék idejében a gyerekek ünneplőbe öltöztették kis gyertyájukat; a gyertyagallér díszítése közben sokat beszélgettek az óvodapedagógusok a gyerekekkel a gyertyáról, megtapasztalhatták: ha fényt ad, akkor melegít is.

Simon Dávid atya, az intézmény iskolalelkésze az ünnep napján meglátogatta az óvodai csoportokat, hogy megszentelje a gyertyákat. „A gyertya fénye utat mutat, jelképezi Jézust, aki tanít minket az igazi szeretetre, vezet minket a jó úton” – mondta.

A gyertyák megszentelése után felhívták az óvodások figyelmét arra, hogy mindenki vigyázzon a saját gyertyájára, és az ünnep estéjén a vacsoránál az ő gyertyájuk adjon fényt, hogy ezzel is érezzék: Jézus velük van; szeretetével, jóságával úgy tündököl, mint az égő gyertya.

Szent Balázs püspök és vértanú ünnepéhez közeledve Simon Dávid atya a szent életéről beszélgetett az óvodásokkal, kiemelve gyógyító szeretetét, amellyel közösségét szolgálta. Ezt követően balázsáldásban is részesülhettek a gyerekek.

Hírdetés

*

A mosonmagyaróvári Hildegard Óvoda hagyományaihoz híven Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén Bodó Zoltán atya, az óvoda püspöki biztosa a magyaróvári templomban megszentelte az óvodások gyertyáit.

Ezt követően a gyerekek és az óvodában dolgozók balázsáldásban részesültek, hogy Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárjon értük Istennél.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Szöveg: Virágné Bertalan Éva óvodavezető/győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda; Ágostonné Tóth Judit/Hildegard Óvoda, Mosonmagyaróvár

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »