Gyárfás megint „bukott”

Gyárfás megint „bukott”

Heves vitáktól sem volt mentes a Magyar Úszó Szövetség közgyűlése. Gyárfás nem lett tiszteletbeli elnök, mások mellett Darnyi Tamást pedig nem választották be az elnökségbe.

Nem ígérkezett könnyű „menetnek” vasárnap déltájt Bienerth Gusztáv első úszószövetségi közgyűlése elnökként, főleg azok után nem, hogy több úszóklub felháborodására a hosszú távú medencés országos bajnokság hétvégéjére tették a tanácskozást. Gyárfás Tamás januári váltása óta tempósan emelkedett a medencevilág hőfoka. A turisztikai kormánybiztosi székből érkezett elnök alighogy zöld ágra vergődött a Hosszú Katinka által fémjelzett reformcsoporttal, robbant a Tóth Ramon-ügy: az MTK úszóedzője a rendőrségi gyanú szerint hét évvel ezelőtt meztelen képekkel zaklatott kiskorú lányokat. A klub kirúgta a trénert. Néhány napja a debreceni úszó-ob-n részt vevő egyik sportolóról került elő a verseny alatt készített szexvideó, és a kívülálló csak kapkodta a fejét, amikor ezzel szinte egy időben egy másik úszólányról készített pikáns fotókkal kopogtattak egy bulvárlap ajtaján. Szintén debreceni sztori volt a Shane Tusup (Iron Aquatics úszóklub) és Darren Ward edző közti kakaskodás, ami megakasztotta az országos bajnokság úszóprogramját, azóta már el is búcsúzott alkalmazottjától Hosszú Katinka férje. Ami viszont közvetlenül Bienerth Gusztáv munkáját és személyét érintette, az többtucatnyi szakmai kérdés volt, amelyet Tóth István szentendrei úszóvezető szegezett a közgyűlés előtt nem sokkal az elnöknek, és az új időszámítás működési problémáit igyekezett asztalra tenni – 54 nappal a hazai rendezésű budapesti vizes világbajnokság előtt.

Hosszas heveskedés

Aztán a közgyűlésből két óra is eltelt, mire a napirendi pontokat összeállították a résztvevők, bekiabálásokkal, ügyrendi felszólalásokkal „gazdagított” periódus után, Gyárfás Tamás FINA-alelnök és Kulcsár Krisztián MOB-elnök jelenlétében:

a kiskunhalasi úszók képviselője főnöke levelét olvasta fel, amelyben a halasiak a Bienerth által felduzzasztott bürokrácia indoklása iránt érdeklődtek, illetve azt feszegették, ezek az adminisztrátorok, illetve igazgatók miért nem szakemberek. „Könyörgök, egy sportigazgatót ne akasszunk már le akárhonnan!” – áll a levélben, amely hozzáteszi, nem baráti kapcsolatokat kell ápolni, hanem konstruktív munkát kell végezni.Tóth Ákos korábbi szövetségi kapitány azokat kritizálta, akik valódi teljesítmény és munka helyett a bírálatba fektetik minden energiájukat.Tóth István – a „megszólíthatatlan” Bienerthet előzetesen levélben kérdőre vonó szentendrei úszóvezető – azt is kérdésesnek nevezte, hogy a jelenlévők határozatképes többségét jelentik-e a közgyűlésnek, hisz az alapszabály szerint nem a voksolóknak kell elegen lenniük, hanem a 131 úszóklub többségének – egy úszóklubból többen is rendelkeznek szavazati joggal, s Tóth István érzése szerint a klubok töredéke jött csak el a pesti Helia hotelba.Szintén Tóth István hiányolt bármilyen határozatot arról, hogy az eredetileg április 30-i közgyűlési dátumot bárki hivatalosan áttette volna május 21-re.Hornyák Viktor debreceni úszóedző oda-odalépve az elnökségi pulpitushoz folyamatos közbeszólásokkal „gyarapította” a közgyűlést, számtalan formai aggályt megfogalmazva. Kettő ezek közül az volt, hogy a vidéki klubok vegetálnak, miközben Bienerth emberei 800 ezres nettó fizetést vesznek fel, a másik, hogy míg az elnök titkos szavazást ígért személyi kérdésekben, ezt valahogy nem veszi túl komolyan.Kenéz László hódmezővásárhelyi szenior vizessport-vezető előre leadott szakmai kritikai észrevételeit ismertette.Tóth István sokadik felszólalásában azt követelte, az észrevételek közül ne válogasson Bienerth, hogy miről szavaztat és miről nem.Sós Csaba szövetségi kapitány bár nem kívánt volna hozzászólni, mégis megtette, egyik mondata – Hornyák és Tóth István felé fordulva – pedig érzékeltette az ő hangulatát is: „Egész jó vagyok matematikából, nyugodjál meg!”

Kétórányi „hangulati bevezető” után tehát el is kezdődött a munka.

Gyárfás újabb bukása

Hírdetés

Elsőként Gyárfás Tamás tiszteletbeli úszóelnöki címét nem vette a közgyűlés napirendre – némi meglepetésre –, majd Bienerth Gusztáv beszélt hosszan a szövetségi élet jelenéről – Darnyi Tamás ekkor például kiment elfogyasztani egy somlóit. Később Szántó Éva prezentált a vizes-világbajnokság rendezői előkészületeiről, leginkább látványképeket mutatott be a leendő helyszínekről, 54 nappal a vb előtt. A Deloitte a Magyar Úszó Szövetség pénzügyi átvilágításáról adott volna elő az eseményen, de nem végeztek a munkával, ezért ez a napirendi pont elmaradt, a számviteli beszámolót viszont megtartották és a küldöttek meg is szavazták, Hornyák persze általános derültségtől övezve azért „elmagyarázta” az egybegyűlteknek, hogy a MÚSZ nem óhajtja a fizetési listát nyilvánosságra hozni. Tóth István ennél a pontnál felállt, hogy 3 óra elteltével rendeljenek el szünetet, elkerülve azt a jogszerűtlenséget, hogy határozatképtelen létszámban szavaztasson az elnök. A gordiuszi csomót átvágandó a közjegyző azt javasolta, mindenkit hívjanak be a terembe, és számolják meg újra a jelenlévőket – ezzel persze még mindig nem derült ki, hogy a szövetség tagegyesületeinek hány százaléka van jelen. A helyzet tovább bonyolódott azzal, hogy valaki észlelte, az eddigi szavazásoknál nem rögzítette senki az aktuális határozatképességet, illetve Bienerth maga számolta a szavazatokat jelző kék cédulákat…

És akkor váratlanul szót kapott Gyárfás Tamás, aki kiigazította Bienerth néhány elvétett szavát, majd azt mondta, furcsa neki, hogy nem tud az úszótársadalom most egységben örülni a vb-nek és az új uszodának. – Ne egymást gyilkoljuk! – tette hozzá, majd Bienerth 3 és fél óra tanácskozás után 20 perc szünetet rendelt el.

Hornyák után Hornyák

Szünet után Hornyák Viktor „bemutatója” folytatódott, amit Verrasztó Zoltán unt meg először, és kritizálta Hornyák azon hozzáállását, hogy a támogatásért már teljesítmény előtt tartsák a markukat a klubok. Ügyrendi javaslatként érkezett: 3 percben maximálják a hozzászólások hosszát – elsöprő igen.

Révbe ért a Gyurcsány-kormány szóvivője, Darnyi nem

És akkor a papíron legfőbb napirendi pont tárgyalása – 4 és fél óra után – meg is kezdődött: Bienerth elnökségének kezdete óta működőképességének alsó határára érkezett a MÚSZ-vezetés, 8 fővel. A titkos szavazás előtt visszalépett a jelöltségtől Tóth István és Kenéz László is, majd a „Leugorna-e a műugrótoronyból?” kérdéssel tesztelték az elektronikus rendszert. Először is a jelölőlistára való felvételről szavaztak a jelenlévők, és rögtön le is lökték róla a főpolgármester-helyettes Szalay-Bobrovniczky Alexandrát, a négyszeres olimpiai bajnok és úszóklubvezető Darnyi Tamást, Hornyák Viktort, Zubor Attila korábbi olimpikon gyorsúszót – felkerült viszont például Danks Emese, a Gyurcsány-kormány és a Tesco korábbi szóvivője és Rákosfalvy Zoltán – Borkai Zsolt polgármester barátja – Győrből. Mindketten tagjává is váltak az elnökségnek.

A hatodik órában

Hátra volt még a MÚSZ-alapszabály módosításáról szóló szavazás – 80 indítvány érkezett –, amire a közgyűlés hatodik órájában sor is került végre annak köszönhetően, hogy a nagy számú módosítóról a közgyűlés csomagban szavazott, ám a titkos voksoláson a közgyűlés végül úgy döntött, nem módosul az alapszabály egyetlen módosítóval sem – erre pedig ököllel csapott a levegőbe Hornyák.

A maratonira nyúlt úszószövetségi közgyűlés végére körvonalazódott, hogy egy igen heterogén, konkrét célok mellett egyelőre még nem összefogott csoport egyre több aggályt fogalmaz meg a Bienerth Gusztáv elnökölte MÚSZ működésével kapcsolatban. A vezető pedig nekiláthat a program előtt felé zúdult 145 kérdés megválaszolásának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »