Gulyás Gergely reméli, hogy nemsoká Mindszenty József boldoggá avatása következik

Stefan Wyszynski lengyel bíboros után remélhetőleg Mindszenty József hercegprímást is előbb-utóbb boldoggá avatják, a két személyiség szerepe számtalan hasonlóságot rejt magában – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Varsóban. Stefan Wyszynski varsói boldoggá avatásáról, amely szertartáson előző nap részt vett, Gulyás Gergely az MTI-nek nyilatkozva rámutatott a lengyel és magyar történelem közötti párhuzamokra, és kiemelte a katolikus egyház, ezen belül Wyszynski bíboros jelentőségét az újkori lengyel államiság alakításában, a lengyelek hite, történelmi tudata megtartásában. Azon reményét fejezte ki, hogy „előbb-utóbb Mindszenty bíboros boldoggá avatása is megtörténhet”.

Mindszenty bíboros kitartása és szembenállása a kommunista hatalommal a magyar egyház számára is nagy megerősítést jelentett, „talán kevésbé szerencsés életúttal” mint Wyszynski esetében, de hasonló időszakban – idézte fel Gulyás. Aláhúzta: a két személyiség életpályája, a kommunizmussal szembeni példás helytállásuk számtalan hasonlóságot rejt magában. Megjegyezte: igaz, hogy Mindszenty „nem volt olyan szerencsés, hogy saját hazájában úgy haljon meg, hogy magyar pápa van Szent Péter székében”, ami Wyszynski bíborosnak megadatott.

Hírdetés

Ezzel Gulyás Gergely arra utalt, hogy Wyszynski a kommunizmus idején nem került külföldi száműzetésbe, és életében Szent II. János Pál lépett a pápai trónra. Hivatalos varsói megbeszéléseiről a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a két kormány közötti kapcsolat kiváló, „a közös értékek és érdekek is arra indítanak bennünket, hogy az Európai Unió keretein belül és attól függetlenül is a legszorosabban működjünk együtt egymással”. A lengyel partnerek köszönetet mondtak a magyar kormány legutóbbi, Lengyelország melletti kiállásáért az uniós színtéren – közölte Gulyás, hozzátéve: Varsó az utóbbi években már többször megbizonyosodott róla, hogy számíthat Magyarországra, amint Magyarország is számíthat a lengyel kormányra.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »