Gulyás Gergely az akkumulátorgyárról: százmilliárdos nagyságrendű az állami hozzájárulás

Gulyás Gergely az akkumulátorgyárról: százmilliárdos nagyságrendű az állami hozzájárulás

A kormány nem látja indokoltnak a tiltakozások ellenére sem, hogy népszavazást tartsanak a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón, és több részletről is beszámolt.

Kínai lapinformációk szerint a magyar kormány 800 millió eurós, 320 milliárd forintos támogatást ad a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár megvalósításához. Sőt a Portfolio arról is írt, hogy az uniós jogot sértheti az állami támogatás alkalmazása, mivel tisztességtelen előnyhöz juttatna egy vállalkozást, ezzel pedig torzítaná a versenyt az EU-ban. Ezen szabályok alól lehetnek kivételek, de az uniós országok kötelesek tájékoztatni az Európai Bizottságot az általuk tervezett lépésekről – a gazdasági portált az Európai Bizottság arról tájékoztatta, hogy már meg is indult ez a folyamat.

Az akkumulátorgyár 320 milliárdos állami támogatásáról viszont Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: „Ez így nem igaz.” A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a 3000 milliárd forintos beruházáshoz a debreceni ipari parkban komoly fejlesztésekre van szükség, ennek a költsége „százmilliárdos nagyságrendű”, de ennek az elvégzésére egyébként is szükség lenne.

„A magyar kormány általános elvárása, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat kell betartani. Ez az állami támogatás előfeltétele” – mondta a miniszter, és kérdésre arra is kitért, hogy a helyi tiltakozások nyomán tervezett országos és helyi népszavazásokat a kormány nem látja indokoltnak. Gulyás Gergely szerint az ügyben számtalan téves információ és álhír látott napvilágot, például a beruházás vízigényéről, amelyet például hetven százalékban a város szennyvízéből lehetne biztosítani.

Hírdetés

„Ezt helyben kell rendezni, innen nem akarok tanácsot adni a debrecenieknek”

– mondta a miniszter. Arra a felvetésre, hogy lehet-e olyan társadalmi ellenállás, amelynek láttán leállítanák a beruházást, azt felelte, nem ez a fő kérdés, hanem az a fontos, hogy tudják tisztázni, nincs megalapozott aggály a beruházással kapcsolatban, és ezt a hatóságok előtt, majd várhatóan a bíróság előtt is egyértelművé kell tenni.

Gulyás Gergely hozzátette: nem porciózná a felelősséget abban, hogy ki hogyan kommunikált Debrecenben, de

„azokra az észszerű felvetésekre, amelyeket az emberek megfogalmaznak, választ kell adni”.

Az akkumulátorgyárra vonatkozó közvetlen állami támogatásról azt mondta a miniszter, hogy nem tud róla, és az is kiderült, hogy a kormány nem tervez a gyár miatt különleges gazdasági övezetet létrehozni, mert Debrecen jóval nagyobb település, mint Iváncsa vagy Göd, ahol hasonló döntés született.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon kijelentésére, hogy a tiltakozók külföldi érdeket szolgálnak, azt mondta, ma a világban komoly verseny van az ilyen beruházásokért, ezért a tiltakozás megfelel külföldi érdekeknek, de ez nem jelenti azt, hogy aki tiltakozik, az külföldi megbízatást teljesít.

A kilencezer embernek munkát adó gyár a miniszter szerint nem okoz majd munkaerőhiányt a térségben, mert még mindig van több százezer munka nélküli ember az országban.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »