Grúz kormányfő: hamarosan újraegyesülhet Georgia és Abházia

Hamarosan sikerül lebontani minden korlátot Georgia és Abházia között, s a két nép újból egy államban fog élni – fejezte ki meggyőződését kedden Irakli Kobahidze georgiai miniszterelnök a Georgiai Álom-Demokratikus Georgia kormánypárt Zugdidi városában tartott választási kampánygyűlésén.

"Néhány kilométerre Zugdiditől található az elválasztó vonal, amely mesterségesen határol el minket Georgia történelmi régiójától, Abháziától. Ez a vonal mesterségesen választ el minket abház testvéreinktől és nővéreinktől, akik az Enguri-folyó túlpartján élnek. Meggyőződésem, hogy hamarosan eljön az idő, amikor minden mesterséges korlát le lesz bontva, a georgiaiak és abházok pedig egységes és oszthatatlan államban fognak közösen élni" – jelentette ki a miniszterelnök.

Hírdetés

Szeptember 14-én a kormánypárt alapítója és tiszteletbeli vezetője, Bidzina Ivanisvili a Gori városában tartott kampánygyűlésén arról beszélt, hogy amennyiben a Georgiai Álom-Demokratikus Georgia győzelmet arat az október 26-i parlamenti választáson, az ország vezetése erőt talál magában ahhoz, hogy bocsánatot kérjen az oszétok és georgiaiak között 2008-ban kitört háborúért, amelyet – mint fogalmazott – Miheil Szaakasvili akkori elnök robbantott ki külső megbízásra. Ivanisvili úgy vélte, hogy "a georgiaiak és oszétok kereszténysége sarokkövének számító" megbocsátással véget lehet vetni a Georgia ellenségei által gerjesztett testvérgyilkos szembenállásnak. Hozzátette, hogy a konfliktus szerinte kölcsönös megbocsátással és megbékéléssel ér majd véget.

Georgia 2008 augusztusában fegyveres erővel próbálta elfoglalni a szakadár Dél-Oszétia fővárosát, Chinvalit. Oroszország beavatkozott Dél-Oszétia oldalán, visszaverve a georgiai csapatokat egy ötnapos háborúban. Oroszország ezt követően, 2008. augusztus 26-án ismerte el a két georgiai szakadár régiót, Abháziát és Dél-Oszétiát független államként.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »