Gőzerővel indulhat az ellenpropaganda

Gőzerővel indulhat az ellenpropaganda

A külügyi tárca koordinálásával intézményközi központot hoz létre az Egyesült Államok a külföldi, elsősorban Oroszországból és Kínából eredő propaganda és dezinformáció ellensúlyozására – a rövidesen távozó amerikai elnök, Barack Obama által karácsony napján aláírt 2017-es védelmi költségvetési törvénybe (NDAA) különösebb felhajtás nélkül ezt az intézkedést is bevették.

A 611 milliárdos büdzsében helyet kapott úgynevezett dezinformáció és propagandaellenes törvény Rob Portman ohiói republikánus és Chris Murphy connecticuti demokrata szenátor munkája. Úgy fogalmaznak, hogy az Egyesült Államok kritikus lépést tett az ellene és szövetségesei ellen folytatott „kiterjedt és destabilizáló külföldi propaganda és félrevezetési hadműveletek” ellen. „Végre jelezzük, hogy ami sok, az sok, az Egyesült Államok nem fog tovább az oldalvonalról szemlélődni. Nyíltan szembeszállunk a növekvő fenyegetéssel” – olvasható Portman közleményében, míg Murphy arra mutatott rá, hogy a „demokrácia aláásására használt propaganda még soha sem süllyedt ilyen mélyre, de végre abban a helyzetben vagyunk, hogy szembeszálljunk vele és kimondjuk az igazságot”. A szenátor szerint „olyan helyeken, mint Kelet-Európa, a független és objektív újságírás felépítésével elkezdhetjük a harcot a hamis narratívák felfedésével, és megerősíthetjük a helyi közösségeket, hogy megvédjék magukat”.

Hírdetés

A törvény két részre bontható. Az amerikai intézményi oldalon a már említett külügyminisztériumon kívül a Pentagon, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID), az Amerika Hangját (VOA) és a Szabad Európa Rádiót felügyelő BBG, a titkosszolgálatok és más illetékes szervek vesznek részt a központ munkájában, amelynek feladata a külföldi propaganda elleni tevékenység összehangolása, stratégia kidolgozása lesz az Egyesült Államok és szövetségesei számára. A másik rész célja a kormányzaton kívüli tudás és erőforrások felhasználása és működésének elősegítése egy olyan alap létrehozásával, amely segít a helyi újságírók képzésében, ösztöndíjakat és szerződéses munkát kínál nem kormányzati szervezeteknek, civil szervezeteknek, kutatóintézeteknek, magánkézben lévő cégeknek és médiaszervezeteknek, hogy azonosítsák, és elemezzék a legújabb külföldi kormányzati dezinformációs technikákat. A központ munkájának segítésén túl ez megerősíti a „magánszféra szakértőinek decentralizált hálózatát és integrálja tudásukat a stratégiaalkotási folyamatba”.

Az amerikai törvény tökéletesen illik abba a tevékenységbe, amely a NATO és az EU tagországaiban, illetve a köztük lévő együttműködés terén zajlik egy ideje az oroszok által folytatott, úgynevezett hibrid hadviselés elleni felkészülés jegyében. Az orosz RT és Szputnyik által megkérdőjelezett, korábban biztosra vett nyugati információs fölény helyreállítása áll a BBC világszolgálatának nemrég bejelentett kibővítése mögött is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »