Görögországban fogták el Bukarest korrupcióért elítélt volt főpolgármesterét

Athénban vették őrizetbe Sorin Oprescut, Bukarest volt főpolgármesterét, akit pénteken több mint tíz év szabadságvesztésre ítélt jogerősen korrupcióért a bukaresti táblabíróság – közölte kedden a román rendőrség.

Hírdetés

A volt szociáldemokrata politikust, aki hét évig állt a román főváros élén, 2015-ben érték tetten 25 ezer euró kenőpénz elfogadása közben. A bíróság több más ügyet összevonva megvesztegetés elfogadásában, pénzmosásban, hivatali visszaélésben és bűnszövetkezet létrehozásában találta bűnösnek, és halmazati büntetésként 10 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte. Mivel az elítéltet nem találták otthonában, és határrendészeti információk szerint két hete elhagyta az országot, pénteken nemzetközi körözést adtak ki ellene.
   
A rendőrségi közlemény szerint Oprescut a Célkörözési Egységek Európai Hálózata (ENFAST) – egy rendőrökből álló, a nemzetközi szinten keresett bűnözők felkutatására szakosodott európai bűnüldözési hálózat – fogta el.
   
Az ítélethirdetés elől külföldre menekült volt főpolgármester letartóztatásáról beszámoló Digi24 hírtelevízió publicistája, Claudiu Pandaru emlékeztetett: nem Oprescu az első letöltendő szabadságvesztésre ítélt román híresség, aki Görögországban próbál elrejtőzni az ítéletvégrehajtás elől, azt feltételezve, hogy a görög hatóságok nehezebben egyeznek bele a kiadatásba.
   
A korrupcióért több mint egy hónapja jogerősen elítélt Elena Udrea volt román turisztikai miniszter is oda próbált eljutni, de ő csak az ítélethirdetés előtt néhány órával hagyta el az országot, és már Bulgáriában letartóztatták, a bolgár igazságszolgáltatás azonban még nem hagyta jóvá kiadatását.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »