Görögország nem hajlandó visszavenni Észak-Európából a migránsokat

Nikosz Kotziasz görög külügyminiszter kijelentette, hogy Görögország nem fogadja vissza Németországból és Skandináviából a migránsokat. Erre sem anyagi, sem kapacitásbeli lehetősége nincs – írja a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

„Egyes tagállamok úgy vélik, hogy zárt raktárként használhatják Olaszországot és Görögországot, ahol a migránsokat bármikor tárolhatják.”

 

Nyilatkozta a Die Welt-nek a görög külügyminiszter arra reagálva, hogy Thomas de Maiziére német belügyminiszter a minap kijelentette, hogy miután Görögország menekültügyi rendszere rendbe jött, elkezdi a kiutasított migránsokat Németországból Görögországba deportálni.

 

Az érdekessége a vitának, hogy Németország még 2011-ben felfüggesztette a Görögországba történő kiutasítást, mert a görög rendszerben súlyos hiányosságokat állapítottak meg. A kiutasítás a Dublini Egyezmény alapján történhet, amely kimondja, hogy a menekültnek abban az országban kell menekültkérelmet benyújtania, ahol először lépte át az Unió határát – ebben az esetben Görögországban. Brüsszel március 15-én javasolta a Dublini Egyezmény visszaállítását.

Hírdetés

 

A görög külügy azzal védekezik, hogy idén nyáron minden eddiginél elsöprőbb menekülthullámra számítanak, és azt követelik a tagállamoktól, hogy osztják szét egymás között a migránsokat.

 

Az EU-török paktum eredményeképpen jelenleg csak minimális létszámban érkeznek Görögországba menekültek a Közép- és Közel-Keletről, 2017 első hónapjaiban a hivatalos becslések 3000 migránsról számoltak be. Az utóbbi hetekben azonban veszélybe került a Brüsszel és Ankara között köttetett egyezmény, és török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu már be is jelentette annak felfüggesztését.

 

Körkép.sk, Politico.eu

Nyitókép: thegreekobserver.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »