Görögország hangágyúkat vet be a megszállók ellen – a hígagyú EU-biztos persze csodálkozik

Görögország hangágyúkat vet be a megszállók ellen – a hígagyú EU-biztos persze csodálkozik

Görögország szerdán kiállt amellett, hogy hangágyúkat használ a migránsokkal szemben a Törökországgal közös határán.

"A rendőrségnek a maga módján kell intéznie a dolgokat" – hangsúlyozta Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter brüsszeli látogatásán.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos a közös sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott, hogy a zajkeltő eszközök bevetése "furcsa módja a határvédelemnek".

Hírdetés

Az Európai Bizottság június elején kért magyarázatot az athéni vezetéstől, amely nem sokkal korábban ismertette a hangágyúk bevetésének tervét. A berendezéseket két teherautóra szerelve vetik be az Évrosz határfolyó térségében. A hatóságok az erős hanghullámokkal próbálják elejét venni annak, hogy a migránsok átkeljenek a folyón Törökország területéről. A készülékek 162 decibeles zajt keltenek, ami nagyjából harmadával hangosabb egy dübörgő sugárhajtóműnél.

A high-pitched "sound cannon" is being used by police in Greece to deter migrants from crossing into the country from Turkey. European Union authorities are also funding a new automated surveillance network as part of a digital fortress, and border walls. https://t.co/1nlXqBRmnb pic.twitter.com/biSYqZ8Er2

— AP Europe (@AP_Europe) May 31, 2021

Johansson hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság erre nem utalt ki forrásokat. Az uniós testület egyébként pénzügyi értelemben támogatja a görög határvédelmet. "Remélem, mindez összhangban áll az alapjogokkal" – mondta az uniós biztos, aki szerint jelenleg éppen ezt kívánják tisztázni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »

Hírek

Legújabb hírek