Gömöri diákok a balassagyarmati Palóc Múzeumban

Gömöri diákok a balassagyarmati Palóc Múzeumban

A Szövetség a Közös Célokért társulás diákutaztatási programjában az almágyi feledi, bátkai és nagybalogi alapiskola diákjai június 8-án  a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumába látogattak Balassagyarmatra.

A diákok megtekinették a Petőfi emlékévhez kapcsolódó Petőfi Sándor kultusza Magyarországon című kiállítást, ami a költő úti jegyzetei által kíséri végig magyarországi állomásain a tárlatot megtekintő személyt. A tárlatban kiemelt szerepet kapott Petőfi életművének, művészetének utóélete és annak megjelenése az emlékezetkultúrában.

Mivel a múzeum fő kutatási területe a népművészet, a népi vallásosság, a népi hagyományok, így számtalan népművészeti tárgyat és viseletet is felfedeztek a tárlatban, amelyek megjelennek a költő verseiben.

Hírdetés

Ezt követően a diákok két csoportra osztva különböző, a korcsoportnak megfelelő és a témához kapcsolódó múzeumi foglalkozáson bepillantást nyertek Petőfi Sándor idejébe és végigvándoroltak a Petőfi ösvényen. Hangoskönyv és szerepjáték segítségével foglalkoztak a János vitézzel valamint az Anyám tyúkja és a Fekete kenyér című versben szereplő tárgyak által párhuzamokat kerestek a jelen és az akkori családi élet között.

Gyurán Ágnes felvételei. 

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »