Gerinces vezető felajánlja lemondását

Gerinces vezető felajánlja lemondását

Egy-két napos pontos előrejelzést már a múlt évezredben is jósoltak.

Ha valaki elég idős ahhoz, hogy legyenek emlékei, és van olyan szerencsés, hogy emlékszik is, annak derenghet, hogy valamikor, még az átkosban volt egy meteorológus verseny a Magyar Televízió és az Újvidéki Televízió magyar nyelvű szerkesztőségének meteorológusa között. Jósoltak rövid távra (egy-két nap), középtávra (egy hét) és hosszabbra, talán egy hónapra előre is. Még arra is emlékszem, hogy abból a versenyből, ha hajszállal is, de a délvidéki magyar nyelvű szerkesztőség meteorológusa került ki győztesen. Ezt csak amiatt írom, mert akkor, ahogy azóta is időjósoknak neveztük és nevezzük a meteorológusokat. Ez azonban kb. 40 éve nem akadályozta meg őket abban, hogy másnapra pontos, egy héten belül valószínű, azon túl pedig bizonytalan prognózisokat állítsanak fel.

Azóta elmúlt több évtized, már a következő évezredben vagyunk. Márpedig, ha akkor egy-két napra pontos(!) előrejelzésre volt lehetőség, nehéz megmagyarázni, hogy ma 2022-ben az egy napnál rövidebb, vagy egy napos előrejelzéssel mi a gond. Hogy sok a paraméter? Igen, 35-40 évvel ezelőtt is hajszál pontosan ennyi volt. Hogy bonyolultak a számítások, és nem elég valamilyen számítástechnikai kapacitás? Emlékeim szerint akkoriban még nem is volt számítógép. Talán, ha néhány lyukkártyás itt-ott, azt sem az időjósok használták.

Emellett gondolkodjon el mindenki a következőn: Ha egy vezetőnek sikerül több éves tevékenysége során a múlt századi alá silányítani egy intézmény teljesítményét – erre derült fény, és nem csak az egynapos előrejelzés kapcsán –, a gerinces vezető felajánlja lemondását. (Jogos közben az észrevétel, a gerinces vezető nem zülleszt le egy intézményt.)

Hírdetés

Ha pedig valakinek kétségei volnának az OMSZ szolgáltatásaival kapcsolatban, nézze meg a met.hu, majd az idokep.hu oldalait. Döntse el, a profitorientált – és vélhetően kevesebb forrásból működő – vagy az állami pénzből finanszírozott „szakmai” műhely kínál-e 21. századi megoldásokat!

Hát ennyi az Országos Meteorológiai Szolgálat magyarázkodásával, ill. a fenyegetéssel felérő, a pozíciójukhoz körömszakadtáig ragaszkodó vezetés nyilvánosan, facebookon megjelent állásfoglalásával kapcsolatban.

Üdvözlet, KJ

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »