George Friedman: Trump győzelme és az elit tévedése

Donald Trumpot választották az Amerikai Egyesült Államok elnökének. (…) A közvélemény-kutatókat sokkolta az eredmény, a média meglepődött, a pénzügyi piacok megdöbbentek. Sokan meglepődtek a republikánus párt köreiből is. (…)

 

Az a gondolat, Trump az által vallott értékekkel és viselkedésével elnökké válhat, sokak számára elképzelhetetlen volt. Ezt nem úgy értem, hogy nem értettek vele egyet, vagy hogy azt remélték, veszíteni fog. Csupán elképzelhetetlennek tartották, hogy egy olyan ember, mint Trump, meg tudja nyerni a választást.

 

Ez az oka annak, hogy Hillary Clinton veszített. Az őt jelölő demokrata párt már messze nem az volt, mint amit Franklin D. Roosevelt elnök formált, vagy Lyndon B. Johnson vezetett. Az ő idejükben a demokrata párt magját még a fehér munkásosztály alkotta. (…) Sokan beszéltek arról, hogy ez a réteg egyre kevésbé fontos. Lehet, hogy így van, de [a fehér munkásosztály] még mindig a legnagyobb etnikai és társadalmi csoport az országban.

 

Tisztességes megélhetés versus egyenlőtlenségek eltörlése

 

És ez a réteg bajban van. A középosztály 4300 dollár havi közepes jövedelemmel megvásárolhat ugyan egy szerény házat és vehet egy autót, de nem engedheti meg magának, hogy gyermekeit egyetemre küldje. Ezért hatalmas összegű diákhitelt vesznek fel (egy átlag amerikai évente 279 ezer dollárt fizet ki csak hitelei kamataira – a szerk. megj.).

 

Egy alsó középosztálybeli amerikai polgár körülbelül 2600 dollárt visz haza havonta. Egy generációval ezelőtt még egy alsó-középosztálybeli is vásárolhatott házat egy nem túl drága környéken. Ma már nagy nyomás nehezedik rájuk, hogy inkább lakást vegyenek. Miközben a liberálisok az egyenlőtlenséggel foglalkoztak, az emberek az alsó-középosztályból egyszerűen csak azzal, hogy elég pénzük legyen a tisztességes megélhetéshez. Ez a két dolog nagyon különbözik egymástól. (…)

 

Hírdetés

A középosztálynak nem volt többé helye a demokraták körében. Úgy érezték, a demokrata párt nem csak megveti őket, de többre  tartja a bevándorlók jogait és kultúráját (…).

 

Clinton és az elit tévedése

 

(…) Amit Clinton és az elit nem értett meg, hogy a középosztály elégséges volt ahhoz, hogy Trump szavazóbázisaként szolgáljon. Az exit-pollokat nézve a Trump-ellenes nők szavazatai nem mutatkoztak meg. A spanyolajkúak több mint 20 százaléka az ingatlanmágnásra szavazott. Trump egy olyan koalíciót épített ki, amiről Clinton azt hitten, nem lehetséges.

 

(…) Clinton kijelentései Trump követőiről meglepőek voltak (…). Akkor néhány ponttal megelőzte Trumpot, ami azt jelentette, hogy az ország közel fele ellenfelét támogatta. Amit mondott, lényegében azt jelentette, hogy az választók fele szánalmas. Nyilatkozata nem csak lenéző volt, azt is jelezte, hogy egy rossz politikus. Ahhoz , hogy megnyerje a választásokat arra vol szüksége, hogy megtartsa saját támogatóit és elvegyen párat Trumptól. A lenéző nyilatkozat ehelyett sokakat elüldözött.

 

Ez Megmutatta a fő probléma magját. Az elit az Egyesült Államokban – és minden országban – mélyen bezárkózóvá vált. Hasonló volt a helyzet Nagy-Britanniában, amikor az ottani elit feldühödött a Brexit-népszavazás eredményén, és a távozás mellett döntő szűk többséget műveletlen, összefüggéseket megérteni képtelen embereknek nevezte.

 

Európán a sor

 

Gazdasági feszültségek halmozódnak fel minden társadalomban a világ különböző pontjain. Most az európai országok is ugyanolyan feszültségekkel küzdenek, mint az Egyesült Államok, de az ő helyzetük jóval intenzívebb. Egyre több nacionalista mozgalom jelenik meg, amelyek ellenségesek az Európai Unió intézményeivel szemben, ellenzik az ellenőrizetlen bevándorlást és ellenzik az olyan politikát, ami takarékosságra kényszeríti a közép- és alsó osztályokat, de nincs hatással az elit életszínvonalára.

 

Geopolitcal Futures, George Friedman: President-Elect Donald Trump

Nyitókép: epictimes.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »