Genetikai betegséggel az Australian Open főtáblájáig – egy példakép szívfacsaró története

Genetikai betegséggel az Australian Open főtáblájáig – egy példakép szívfacsaró története

Francesca Jones teniszező a selejtezőkből verekedte be magát a mezőnybe, de sok sorstársának talán még egy teniszütő megfogása is nehézséget jelent. Egykori edzője, a magyar Németh László mesélt az InfoRádióban az akaraterő diadaláról.

Nem mindennapi történet a 20 éves angol teniszezőé, Francesca Jonesé, aki 3 győzelemmel feljutott a február elején kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokság főtáblájára a selejtezőből, a játékos ugyanis genetikai rendellenességgel született.

A leedsi születésű sportolónő

mindkét kezén 3-3 ujj van a hüvelykujja mellett, és lábujjból is összesen csak 7 van neki.

A Brit Teniszszövetség tehetségkutatóján a 8 éves kislány megjelent Németh László, aki az angol férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya is volt, csoportjában. A szakember feladata az volt, hogy tesztet állítson fel a koordinációra, lábmunkára, gyorsaságra, általános fizikai képességekre. A sorsáról nem Németh döntött, de az eltanácsolását javasolta, mert komoly fizikai és koordinációs nehézségekkel küzdött.

Kicsivel később viszont Francesca szülei megkeresték, hogy egyénileg foglalkozzon a gyerekkel. A magyar edző így emlékszik vissza az első közös edzésre:

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(“y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(“uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

“Elindult élete első 400 méteres körén az atlétikai pályán, és a 270. méternél egyszer csak lefeküdt sírva, hogy ő ezt nem bírja. Akkor kezdődött egy kis feltáró jellegű beszélgetés köztünk, hogy mit is akar ő igazán, mi az álma.”

Németh László akkor nem is a tenisztudását fejlesztette, hanem a fizikai adottságait – drákói szigorral -, hogy Francesca elérje egyszer az álmát.

“Azt mondta nekem, hogy bajnok szeretne lenni. Mondtam neki, hogy ez nem megy áldozat, munka és erőfeszítés nélkül. Megállapodtunk, hogy akkor az van, amit mondok, és megpróbáljuk elérni.”

Francesca Jonesra ekkortól több műtét is várt.

“Ahogy nőtt, a deformált ujjai miatt szinte állandó korrekciós műtéteket kellett a sebészeknek végrehajtani – a lábon is, hogy legyen megfelelő támasza a játékosnak. De hát van egy angol mondás, amely szerint,

ha nincs fájdalom, nincs siker, ha nincs siker, nincs hírnév sem.”

A fiatal útja rendkívüli fájdalmakkal volt kikövezve, nem egyszer volt sírás, és Németh Lászlóban is többször fölmerült a kérdés, hogy lehet-e ez csinálni egy gyerekkel. Kikötötte ezért, hogy a szülőknek minden edzésükön ott kell lennie, hogy pontosan lássák, tudják, mi történik.

Francesca Jones idén a dubaji selejtezőtornán három győzelmet aratva jutott el az ausztráliai főtábláig – életében először ilyen szintre.

“Hogy ezért kapott 55 ezer dollárt, az egy dolog. Itt nem a pénz a lényeg. Az, hogy mi mindenre képes az ember, ha van benne akarat, elkötelezettség, vágy és fájdalomtűrés, lelki nehézségtűrés” – ecsetelte Németh László, aki szerint Francesca Jones nyugodtan tekinthető példaképnek.

Nyitókép: YouTube

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »