Gebauer Szabolcs az idei Európa-érmes

Gebauer Szabolcs az idei Európa-érmes

Gebauer Szabolcs munkái a valóságról szólnak, szoros tényirodalom, amit alkot, ám mindezekkel együtt tevékenysége igazi elit újságírás, hiszen tévednie nem szabad, tartania kell magát a precíz kiegyensúlyozottsághoz.

Az Európa-érmes újságíró – mediaklikk

Gebauer Szabolcs, az MTI brüsszeli tudósítója kapta az idén a Balassi Kard Művészeti Alapítvány Európa-érem újságíródíját.

A 26. alkalommal odaítélt elismerést Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke adta át az újságírónak csütörtökön Budapesten, a Magyar Távirati Iroda egykori, Naphegy téri székházában.

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke elmondta: a Baján született Gebauer Szabolcs Kecskeméten, az ottani piarista gimnáziumban érettségizett, ami máig meghatározza értékrendjét. Felsőfokú tanulmányait Pécsen, német szakon kezdte, ezzel egy időben Budapesten, a Központi Szeminárium hitoktatóképzőjében is ismereteket szerzett. Ezt követően Párizsban, a Sorbonne illetékes karán tanulta a francia nyelvet, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett sajtó szakirányon diplomát.

Gebauer Szabolcs az oklevél megszerzése után a Duna Televíziónál kapott munkát, ahol öt éven keresztül a határon túli műsorok felelős szerkesztői tisztségét töltötte be. A MTI-t 2015 óta tudósítja Brüsszelből, 2004 óta pedig Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének főtitkári tisztét is ellátja – ismertette az alapítványi vezető.

Molnár Pál hangsúlyozta: Gebauer Szabolcs munkái a valóságról szólnak, szoros tényirodalom, amit alkot, ám mindezekkel együtt tevékenysége igazi elit újságírás, hiszen tévednie nem szabad, tartania kell magát a precíz kiegyensúlyozottsághoz.

Gebauer Szabolcs azzal mondott köszönetet az elismerésért, hogy komoly felelősséget ró rá a díj.

A rendezvényen közreműködött Sándor József brácsaművész.

MTI

 

Laudáció

Házkutatásokat tartottak Belgium-szerte, hét embert terrorista tevékenységben való részvétel gyanújával előállítottak; „komoly fenyegetettség” miatt marad a hármas fokozatú terrorfenyegetettségi szint az ország egész területén.

Az izgalmas bevezető mondatot Gebauer Szabolcs, az MTI brüsszeli tudósítója fogalmazta meg egy minapi tudósításában.

A valóságról szólnak az újságíró munkái, szoros tényirodalom, amit alkot. Humor legföljebb rendkívül enyhe irónia formájában lehet jelen munkáiban, publicisztikai elemek szinte alig, legföljebb a nyers tények sugalló csoportosításában mutatkozhatnak.

Mindezekkel együtt igazi elit újságírás, amit Gebauer Szabolcs művel.

Hírdetés

Tévednie nem szabad, a precíz kiegyensúlyozottsághoz tartania kell magát. A lényeglátás elemi követelmény.

Csaknem fél évszázaddal ezelőtt, az ország közepén, ám mediterrán hangulatú környezetben: Baján született.

Hírös városban, Kecskeméten a Piarista Gimnáziumban érettségizett. Értékrendjét ez a középiskola jelentős részben ma is meghatározza.

Felsőfokú tanulmányait Pécsett kezdte, német szakon, valamint ezzel egy időben Budapesten, a Központi Szeminárium hitoktatóképző levelező tagozatán is ismereteket halmozott fel.
Mindkét tanulmányát – előbbit kettő, utóbbit három év elteltével – megszakította, mivel a középkori magyar peregrinusok hagyományát élesztette fel: Párizsban önellátó diákoskodásba kezdett

A francia fővárosban töltött három és fél éve alatt mindvégig dolgozott, és francia nyelvet tanulta a Sorbonne illetékes karán.

Párizsi évei után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán Esztétika és Kommunikáció szakára járt, itt 2003-ben szerzett diplomát, utóbbiból az írott és elektronikus sajtó, valamint PR szakirányokon.

Az egyetem utolsó évében tanárai hívására az akkor induló Heti Válasz című hetilap külsős munkatársa lett, előbb a kultúra, majd a belpolitikai rovatnál.

Ezzel egy időben, az egyetemi diplomához szükséges gyakornoki tapasztalatra tett szert a Duna Televízió reggeli műsoránál, valamint a Kommunikációs Igazgatóságon. Utóbbi irányítása alatt működő PR-iroda még egyetemi tanulmányai ideje alatt állást ajánlott, így a tanév végeztével munkába állt, s mintegy négy évig a Duna Televízió egyik PR-menedzsere, valamint külső kommunikációért felelős munkatársa volt. Majd a Duna Televízió Filmirodájának programszerkesztőjeként tevékenykedett. A közmédia összevonását követően az újonnan megalapított Duna Televízió Zrt. Kulturális és Határon túli műsorok szerkesztőségének felelős szerkesztői tisztjét töltötte be öt éven át.

A kétezres évek elején elvégezte a Lakiteleki Népfőiskola Mindszenty Józsefről elnevezett hároméves kollégiumát, melynek képzése a keresztény értékrendet szem előtt tartó közéleti szerepvállaláshoz rögzített szilárd alapot.

2015 novemberében az MTI külpolitikai szerkesztősége brüsszeli tudósítói kiküldetést ajánlott neki, s ezt elfogadta.

Civil tevékenysége meglehetősen rangos: 2004-ben megpályázta a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének megüresedő főtitkári pozícióját, és ezen megbízatását azóta is ellátja.

Élettapasztalatát különleges kalandokkal gazdagította: az ELTE Egyiptológia Tanszékének luxori ásatásait több éven át fotográfusként dokumentálta.

Ezenkívül az ókori Núbia, a mai Szudán területén dokumentumfilm forgatásában közreműködött, emléket állítva Almásy Lászlónak, akinek születése 120. évfordulóján magyar nyelvű emléktáblát állítottak a család egykori Borostyánkői várának falán.

Mostani, brüsszeli életvitele is kalandos, hiszen mint tudósításában írja: tavaly 41 százalékkal nőtt a terrorizmushoz és szélsőségességhez kapcsolódó fenyegetések száma Belgiumban. A bejelentések több mint 40 százaléka iszlamista szélsőségességgel állt összefüggésben, míg a többi esetben nem lehetett az „ideológiai dimenziót” meghatározni.

Gebauer Szabolcs Európa-éremmel való kitüntetése azért is különös, mert 26 évvel ezelőtt, amikor ez az újságíródíj indult, sokan épp abban a térségben véltük látni az igazi Európát, amelyből most Szabolcs a kiváló tudósításait küldi.

A belgiumi európaiságról alakuló véleményünk ma már árnyaltabb. Az azonban biztos, hogy Gebauer Szabolcs az igazi Európát képviseli, és jó is, hogy ennek az Európa-érem szélesebb körben, talán abban a térségben is megerősítést ad.

Ligeti Erika, az érmet alkotó szobrászművész – Isten nyugosztalja – azt kérte 26 évvel ezelőtt „Pali. ezt az érmet csak rendes embernek adják át.”

Szabolcs ennek a követelménynek is megfelel. 

2024. szeptember 12.

Molnár Pál

elnök, Balassi Kard Művészeti Alapítvány
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »