Gázt lopnának a zsidók Libanontól

Libanon vasárnap óva intette Izraelt az agressziótól a vitatott felségvizeken, miután egy hajó érkezett az ország partjaihoz, hogy gáz termeljen ki Izrael számára.

Michel Aun libanoni elnök jelezte: országa bármilyen, térségbeli aktivitást agresszív lépésként és provokációként értékel.

Izrael azt állítja, hogy a terület, ahol a londoni székhelyű Energean által üzemeltetett hajó kitermelést akar végezni, különleges gazdasági övezetének része.

A libanoni elnöki hivatal közleményében azt írta: Aun tárgyalt Nadzsib Mikáti ügyvivő miniszterelnökkel az ügyről, és arra kérte a hadsereg parancsnokságát, hogy lássa el friss információkkal a kérdésben.

Izrael nem reagált azonnal Aun nyilatkozatára.

Karine Elharrar, Izrael energetikai, infrastrukturális és vízügyi minisztere üdvözölte a hajó érkezését, és jelezte: bízik benne, hogy hamarosan üzembe helyezik.

Hírdetés

"Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy diverzifikáljuk az energiapiacot és megőrizzük a stabilitást és a megbízhatóságot" – mondta.

A libanoni kormányfő, Mikáti szerint Izrael Libanon "tengeri vagyonát éli fel, és kész tények elé állítja az országot egy vitatott területen", amelyet "rendkívül veszélyesnek" nevezett.

Az Egyesült Államok 2000-ben kezdett közvetíteni a két ország között, annak érdekében, hogy a felek rendezzék azt a régóta húzódó vitát, amely akadályozza az energiahordozók kitermelését a Földközi-tenger keleti medencéjében.

A Libanonban jelentős befolyással rendelkező Hezbollah síita szervezet már korábban figyelmeztette Izraelt, hogy addig ne fogjon kitermelésbe a vitatott területen, amíg meg nem oldódik a térség sorsa, különben ellenlépésekre számíthat.

Bejrút tavaly 1400 négyzetkilométerrel növelte területi követeléseit a vitatott vizeken.

Az Egyesült Államok az év elején javaslatot tett a libanoni-izraeli tárgyalások felélesztésére. Bejrút egyelőre nem válaszolt a kezdeményezésre.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »