Gazdaságtervezési iroda: érzékenyen érintené Hollandiát az orosz energiaellátás megszakítása

A holland parlament alsóházának többsége még szigorúbb szankciókat szorgalmaz Oroszországgal szemben, Hollandiát azonban nagyon érzékenyen érintené az orosz energiaellátás megszakítása – írta az NlTimes hírportál szerdán, az állami gazdaságtervezési hivatal (CPB) jelentésére hivatkozva.

A CPB szerint, a holland gázfogyasztásból az orosz gáz részesedése viszonylag alacsony, csupán 15 százalék, szemben az európai átlaggal, ami 34 százalék. Az orosz energia bojkottja azonban a nemzetközi kereskedelmi láncokon keresztül még így is keményebben sújtaná Hollandiát, mint más nyugat-európai országokat – írja a hírportál.

A CPB elemzője, Gerdien Meijerink úgy nyilatkozott a Financieele Dagblad című gazdasági napilapnak, hogy "Hollandiára az orosz gáz teljes vagy részleges kiesése nem gyakorolna erőteljesebb hatást, viszont az import és export tekintetében sok gondot okozhat. Kisméretű, nyitott gazdaságként nagyon függünk más európai termelési láncoktól" – mondta.

Hírdetés

Példaként azt említette, hogy ha az orosz gáz csak korlátozottan áll rendelkezésre egy szlovákiai gumiabroncsgyárban, akkor ott csökkenteni kell a termelést, ami azzal járna, hogy egy hollandiai autógyár is hasonló helyzetbe kerülne. "Ha az orosz energiaellátás teljesen leáll, az ágazatok többsége ugyancsak teljesen leáll"-hangsúlyozta.

A CPB elemzései azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy csak néhány iparágat érint Hollandiában közvetlenül az orosz olaj- és gázellátás esetleges kiesése, de minden iparág zsugorodna. A tervezési hivatal szerint, a hatás annál jelentősebb lesz, minél integráltabb nemzetközileg egy szektor. Ha például 50 százalékkal kevesebb orosz gáz érkezik, a CPB szerint a holland autóipar 72 százalékkal zsugorodna, és a ruhaipar szintén súlyos károkat szenvedne.

Az RTL Nieuws hírportál szerint a holland parlamenti pártok többsége szigorúbb szankciók bevezetése mellett érvel Oroszországgal szemben, és azt akarják elérni, hogy Európa a többi között ne vásároljon több orosz kőolajat, és tiltsa ki az orosz hajókat az európai kikötőkből.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »