Gazdagok vagyunk, mert csodákat tettünk

Gazdagok vagyunk, mert csodákat tettünk

Az adventi ünnepkör a várakozás szeretetteljes időszakát hirdeti. Ennek fényében ünnepi műsorral egybekötött, adventi Grace-kupával ünnepelte a nagypakai GRACE Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosultak Egyesülete fennállásának 10. jubileumi évfordulóját.

Sárközi Tibor, a GRACE elnöke az egyesület tíz évére emlékezett vissza. Mint elmondta, az advent a csodavárás ünnepe, egy meghitt élmény, amellyel az egyesület megünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját.

„Bár a tudománynak és a technikának köszönhetően csökken az idő és a tér, amelyben élünk, korunk mégis a növekvő távolságok kora. Nő a távolság ember és ember, lélek és lélek között. Ezért ne siessünk, álljunk meg néhány pillanatra, s ha erre képesek leszünk, akkor észreveszünk másokat is. Az ünnep az élethez való visszatalálás lehetőségét kínálja” – ezekkel a szép gondolatokkal kezdte köszöntőjét.

Majd kiemelte, hogy a 10 évi működés biztosításához számos önkéntes órára volt szükség mind saját maga, mind a családja részéről.

„Esténként, éjszakánként, hétvégeken teljesítettük egyesületi feladatainkat. Tudjuk, hogy minden szervezet egy fontos felismerésből születik. Az alapítók felismerik, hogy bizonyos emberi szándékok beteljesítéséhez szükség van szervezett kommunikációra, tervezett munkára, a közösség, a jóakaratú embereinek összefogására és együttműködésére” – folytatta.

Egy évtized a civil szervezet életében sokat jelent, többek között azt, hogy tevékenysége lévén a létrehozása nem volt hiábavaló.  Sárközi Tibor 2012. november 23-án ilyen szándékkal megalapította az egyesületet, amelynek alapító tagjai: Sárközi Irén, az egyesület igazgatója, Seňan László alelnök, Sárközi Zsuzsanna és Fekete Szilveszter, az ellenőrző bizottság tagjai, valamint Fekete Éva.

A megalakuláskor létrehoztak egy ifjúsági csoportot, a GRACE Juniort Petrovics Vivien vezetésével, aminek a feladata, hogy az egészséges fiatalok segítik az egészségkárosultakat az integrációban. Sport- és egészségmegőrző érzékenyítő és kulturális rendezvényeket szerveznek külföldi és hazai egyesületekkel, szociális otthonokkal és a közösségben működő civil szervezetekkel.

Hírdetés

A visszatekintésben Sárközi Tibor megemlítette, hogy társadalmilag elismert szervezethez kapcsolódtak és 2014-ben megalapították a Nemzetközi Kulturális és Egészségmegőrző Egyesületek Szövetségét a tatai Áhi jóga testvérszervezettel, majd az egyesületen belül létrehoztak egy sportklubot, amely 2016-ban tagszervezete lett a Szlovákiai Mozgáskorlátozottak Országos Sportszövetségének. Ezt követően a Grace 2015-ben belépett a Szlovákiai Egészségkárosultak Országos Szövetségébe, ahol részt vesznek a szövetség által szervezett országos rendezvényeken.

Majd együttműködési megállapodásokat kötöttek a szigethalmi Csepel-szigeti Fogyatékosok Sportegyesületével, amelynek elnöke Medvegy Judit, aki a későbbiekben az egyesület fő stratégiai partnere lett.

A társulás fő célja, hogy a különböző fogyatékokkal élőknek olyan programokat szervezzenek, amelyek által pozitív élményeket szerezhetnek akkor is, ha javarészt otthonaikban élik a mindennapjaikat. A határon túli kapcsolatteremtés céljából együttműködést kötöttek a dunavarsányi székhelyű Isten Szolgálatában Református Misszió Alapítvánnyal és a téti székhelyű Egy „Más” Létért Alapítvánnyal, akikkel közösen az interperszonális kapcsolatok elmélyítése a cél a hazai és külföldi, sérültséggel élő személyeket felkaroló szervezetek támogatottjai között.

A GRACE sportversenyek immár a hagyományos Áhi jógagyakorlatokkal kezdődtek, Bacsárdi József vezetésével, ami egy tökéletes ráhangolódást biztosított a versenyzőknek. Az adventi Grace-kupán több sportágban és több kategóriában versenyezhettek a csapatok. Hagyományos kihívások a körbedobás, a darts és boccia.

Az egyesület jubileuma alkalmából méltó kultúrműsorral is kedveskedtek a szervezők. Így a nap folyamán a nagyabonyi citerazenekar szórakoztatta a résztvevőket, majd fellépett a GRACE Ifjúsági Csoportja, és a Kultúra (mozgás)korlátok nélkül csoport képviseletében Nagy Gábor verses összeállítását hallhatták a résztvevők Verspillanatok címmel.

A rendezvényen gondoltak a legkisebbekre is, Cseh Éva, a GRACE tagja kézműves foglalkozásokat tartott, melynek során különféle karácsonyi díszeket készíthettek az érdeklődők. Az egyesület tagjai által készített adventi koszorút Mikus Csaba helyi plébános szentelte meg.

(Németh Tímea/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »