Gazdag Dániel sikertörténete a tengeren túlon

Gazdag Dániel sikertörténete a tengeren túlon

Kiváló évet tudhat maga mögött a magyar válogatott és az MLS-ben érdekelt Philadelphia Union középpályása, Gazdag Dániel. A 26 esztendős futballista klubcsapatával egészen az MLS nagydöntőig menetelt, emellett rendkívül sikeres szezont teljesített az Egyesült Államokban. A Honvédból tengerentúlra igazolt válogatott futballista portálunknak mesélt a döntőről, a Nemzetek Ligájában való szereplésről, a szerződéshosszabbításról és közelgő Eb-selejtezőkről.

Kiemelkedő idényt tudhatsz magad mögött a tengerentúlon. Hogyan értékelnéd az elmúlt évedet az Egyesült Államokban az MLS-ben?

Igen, valóban nagyon jó szezont zártam az elmúlt évben, szerencsére nagyon sok gólt és gólpasszt tudtam szerezni. Minden meccsen kezdőként léptem pályára, s ami nagyon fontos volt számomra a szezon előtt, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt tudjak nyújtani. Úgy érzem, ezt sikerült megvalósítanom, úgyhogy nagyon elégedett voltam az előző szezonnal.

Pedig hajszálon múlott a bajnokság megnyerése, hiszen büntetőkkel maradt alul a csapatod, a Philadelphia Union. A büntetők ilyenkor lutrinak számítanak, mennyire volt nagy a csalódottság az elveszített döntő után?

Valóban csak büntetőkkel kaptunk ki a döntőben a Los Angeles ellen. Nyilván nagyon csalódottak voltunk, szerettük volna megnyerni a bajnokságot, igazából ez volt a célunk már a bajnokság kezdetétől. A büntetőpárbaj után nagy volt a csalódottság, de sikerült egyben tartani a brigádot, úgyhogy szeretnénk idén is eljutni a döntőig, és jobban szerepelni, mint az előző idényben.

A fináléban olyan nagy sztárok ellen léphettél pályára, mint Chiellni, vagy a nemrégen visszavonult Gareth Bale. Milyen érzés volt ott lenni a fináléban és ilyen világsztárok ellen küzdeni a trófeáért?

Nagyon jó érzés volt ott lenni a döntőben, mert a felhajtás és a körítés nagyon komoly volt. Szerencsére a családom is ott tudott lenni, a feleségem és a két kisfiunk, valamint a barátaink innen az Egyesült Államokból, és a menedzserem is el tudott jönni, úgyhogy nekik is nagy élmény volt, egyébként is nagyon jó hangulat uralkodott a stadionban. A mérkőzés előtti napokban ez a felhajtás, ahogy felvezették az egészet, nagyon jó volt és örök élmény marad.

Mikor eligazoltál az Egyesült Államokba a magyar NB I-ből, a Budapest Honvédból, álmodtál volna ilyen sikeres szezonról a Philadelphiával?

Amikor az Egyesült Államokba igazoltam, nyilván gondoltam rá, hogy a csapattal sikeresek lehetünk, tudtam azt, hogy a Philadelphia az MLS-en belül erős csapatnak számít, és ott szokott lenni a „végelszámolásnál”. Azt viszont, hogy én 24 gólt rúgok egy szezonban, megmondom őszintén, nem gondoltam, amikor ide igazoltam. Nagyon örülök neki, hogy olyan játékot tudtam nyújtani az előző szezonban, hogy ez is összejött.

Pályafutásod során első alkalommal akkor lettél légiós, amikor Amerikába igazoltál. Mennyire volt nehéz a beilleszkedés, milyen nehézségekkel kellett szembesülnöd?

Na igen, a Honvéd után ez egy óriási lépés volt, hiszen nagyon messzire kerültem Magyarországtól, és ez volt az első alkalom, hogy légiósnak álltam. Az első pár hónap kicsit nehéz volt, mert egyedül jöttem ki, mivel a családom vízumproblémák miatt csak 2-3 hónappal később csatlakozott hozzám, úgyhogy ez az időszak volt a legnehezebb. Az elején a nyelvvel is akadtak gondok, meg kellett szoknom, a csapattársaim ugyanis sokkal gyorsabban beszélnek angolul, legtöbben anyanyelvi szinten, mint amit otthon megszoktam a külföldi légiósokkal. Szerencsére jól fogadtak a srácok és segítőkészek voltak mindenben.

Hírdetés

Mire tanított meg leginkább az amerikai élet?

Az amerikai élet teljesen más, mint mondjuk Magyarországon. A nagyobbik kisfiam itt kezdte el az iskolát, úgyhogy tökéletesen beszél angolul, valamint írni és olvasni is tökéletesen tud angolul, úgy gondolom, ez nagy előny lesz neki a jövőben. Hogy nekem mit „tanított” eddig az amerikai élet, azt nehéz lenne elmondani, nagyon értékes tapasztalat, egész életemre szólóan. Már az eddigi időszak is az, amit itt eltöltöttünk, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben is sok olyan dolog ér majd, amit a családunkkal hasznosítani tudunk.

Az elmúlt évben nemcsak a klubcsapatoddal, hanem a magyar válogatottal is halmoztad a sikereket, és a Nemzetek Ligájában kiválóan szerepelt a csapat. Mit gondolsz, minek volt köszönhető ez a kiemelkedő eredmény?

Igen, az előző évben a magyar válogatottal is sikeresen szerepeltünk. Azt gondolom, fejlődött a válogatott ebben az időszakban, ugye, világsztár csapatokat is sikerült legyőznünk a Nemzetek Ligájában, például Angliában olyan sikert értünk el, amire senki sem számított. Ezek óriási eredmények és nyilván minden játékos büszke lesz rá, csak úgy, mint a stábtagok és mindenki, aki ebben szerepet vállalt és részt vett. Külön öröm, hogy egész Magyarországnak örömet szereztünk és büszkévé tettük az embereket.

Korábban a Honvédnál dolgoztál már Marco Rossival, mi több, magyar bajnoki címet szereztetek. A mester személye garancia a sikerre? 

Szerencsére, régebb óta ismerem Marco Rossit, hiszen valóban, már a Honvédnál is együtt dolgoztunk. Amit a Honvédnál elértünk, azt nem kell megmagyarázni, hiszen olyan csapattal lettünk bajnokok, amitől senki nem várta, hogy bajnok lesz. Nyilván ebben Rossi mesternek is nagyon nagy szerepe volt, úgyhogy abszolút megérdemelt, hogy utána egy szlovákiai kitérővel a válogatott kispadjára került. A teljesítménye és az eredményei is magukért beszélnek és nyugodtan állíthatjuk, hogy a mester személye garancia a sikerre, mert konkrét terve van a játékról és ezt megköveteli minden játékostól. Azt gondolom, ez a kulcsa mindennek, és ezért is tud sikeres lenni.

Tavaly év végén kisorsolták a közelgő Eb-selejtezők csoportjait. Miként vélekedsz az esélyeinkről és mit vársz a csoporttól?

Olyan csoportba kerültünk, ahonnan reális esélyünk lehet kijutni egyenes ágon az Európa-bajnokságra, és ez kell, hogy legyen a célunk. Az elmúlt években fejlődött annyit a válogatott, hogy ez reá-lis lehessen. Ha minden meccsen a saját játékunkat százszázalékos koncentrációval tudjuk játszani, akkor ennek sikerülnie is kell. Nagyon fontos lesz, hogy ezekbe a meccsekbe is ugyanúgy menjünk bele, mint például egy angolok vagy németek elleni mérkőzésbe, ahol sokkal felfokozottabb volt a hangulat, mint majd ezeken a meccseken lesz. Ne gondoljuk azt, hogy ha esélyesek vagyunk, akkor meg is nyertük a meccset… Nagyon veszélyesek lehetnek ezek az ellenfelek, de a kulcs az lesz, hogy magunkra figyeljünk, a saját játékunkat játsszuk, és akkor ott lehetünk a következő Európa-bajnokságon.

Az elmúlt hetekben a jó teljesítményed okán több csapat figyelmét is felkeltetted, és Európa több neves klubja is érdeklődést mutatod a játékod iránt. Sikerült azonban a szerződésedet további egy évvel hosszabbítanod a Philadelphiával. Mi volt az, ami miatt a hosszabbítás mellett döntöttél?

Igazából nem egy, hanem három plusz egy évre hosszabbítottam meg a szerződésemet. Valóban voltak Európából megkereséseink, de olyan csapattól és olyan helyről, ahova szívesen mentem volna, vagy ahova érdemes lett volna mennem, illetve olyan komoly ajánlat, amin gondolkodnom kellett volna, nem érkezett. A családom nagyon boldog itt Amerikában, a kisfiam szereti az iskolát, ahová jár, úgyhogy ez is fontos volt a döntésemben, és nagyon boldogok vagyunk, hogy szerződést tudtunk hosszabbítani és itt maradunk még pár évig.

Hamarosan indul az MLS új idénye, mit vársz az idei szezontól és mik a céljaid?

Szeretnék egy hasonlóan sikeres évet zárni, mint az előző volt, és szeretnék idén is sok gólt szerezni, illetve gólpasszt adni, valamint a csapattal is eljutni a nagydöntőig és bajnoki címet ünnepelni. Idén ez a célunk és ezért fogunk az egész szezon során küzdeni. Bízom benne, hogy sikerülni fog, a csapatot alkalmasnak tartom rá, hogy ez sikerüljön, és én mindent beleadok majd..

Megjelent a Magyar7 2023/7.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »