Gáz van, mert nem kell a palagáz

Gáz van, mert nem kell a palagáz

Óriási gázvásárlási szerződéstől állt el a minap Franciaország, a visszautasított Egyesült Államok pedig orosz manipulációt sejt a háttérben.

Kongresszusi képviselők arról írtak Emmanuel Macronnak küldött levelükben, hogy a francia elnök megtévesztés áldozatává vált, és ha nem engedélyezi az üzletet, akkor a klímavédelemért folytatott harca hiteltelenné válik.

Októberben ugyanis a francia kormány úgy döntött, hogy a részben állami tulajdonú ENGIE energiavállalat – legalábbis egyelőre – nem írja alá azt a megállapodást, amelyben az Egyesült Államokból származó földgáz cseppfolyósított állapotban (LNG) érkezne. Az indoklás szerint az amerikai kitermelési mód, a mélységi repesztéses eljárás (fracking) terheli a környezetet és a légkört.

Hírdetés

A levélben jelezték azt a már ismert amerikai állásfoglalást, amely szerint az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését aggasztónak tartják, hiszen az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő vezeték miatt erősebben függhet Európa az orosz gáztól – vagyis stabilabb pozíciót érne el a Gazprom, így csökkenne az amerikai piacszerzés lehetősége.

A képviselők szerint a francia döntés az orosz lobbi eredménye. Úgy vélik, hogy Oroszország titokban civil szervezetekkel, NGO-kkal igyekszik a francia döntéshozatali folyamatot befolyásolni. Szenátusi jelentésekre hivatkozva arról is írtak, hogy Moszkva 95 millió dollárnyi fedett támogatást nyújt a palagáz ellen kampányoló európai zöld szervezeteknek, elősegítve ezzel Európában az orosz gázfüggőség fenntartását, illetve szerintük ezek a szervezetek vették rá az uniós kormányokat arra, hogy vessenek véget a palagázkutatásoknak.

Arra is kérik Franciaország vezetőjét, hogy súlyának megfelelően kezelje Párizs az USA Energetikai Minisztériumának háttérintézményeivel az együttműködést. A kongresszusi képviselők azzal zárják levelüket, hogy ha Franciaország nem mondja fel gázvásárlási szerződését Algériával és Oroszországgal, úgy azt kell feltételezniük, hogy Párizs üvegházhatású gázkibocsátásra vonatkozó hivatkozása hiteltelen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »