Gallagher érsek: Az ENSZ fejlesztési célkitűzéseinek középpontjában a személy álljon

Gallagher érsek: Az ENSZ fejlesztési célkitűzéseinek középpontjában a személy álljon

Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokért felelős titkára jelen volt a fenntartható fejlődésről szervezett magas szintű politikai fórumon New Yorkban. Szeptember 18–19-én, az ENSZ Közgyűlésének égisze alatt került sor az eseményre, amelynek középpontjában a 2030-ig kitűzött fenntartható fejlődési célok (SDG) felelevenítése állt.

Paul Richard Gallagher érsek arra buzdítja az ENSZ tagállamait, hogy tartsák tiszteletben minden ember méltóságát, és dolgozzanak együtt korunk sokrétű kihívásainak megoldásán.

Nyilatkozatában az érsek felidézte Ferenc pápa 2015-ös beszédét az ENSZ Közgyűlésén, ahol az egyházfő a 2030-ra megvalósítandó fenntartható fejlődésre vonatkozó menetrend elfogadását „a remény fontos jelének” minősítette. A Szenatya akkor arra a veszélyre figyelmeztetett: „megelégszünk a jó javaslatok – célok, célkitűzések és statisztikák – hosszú listái létrehozásának bürokratikus gyakorlatával”, anélkül, hogy megvalósítanánk őket. Ehelyett a nemzetközi közösségnek életben kell tartania és biztosítania kell a reményt, amely által „megvalósulnak a dolgok és amely megváltoztatja az életet” – mondta a pápa.

Gallagher érsek sürgette az ENSZ tagállamait, hogy gyorsítsák fel az előrehaladást annak érdekében, hogy „a világot egy fenntartható és ellenálló pályára tereljék”. Kérte, hogy a fenntartható fejlődési célokról tartott csúcstalálkozó ne „az elvont nyilatkozatok, hanem inkább a konkrét lépések platformja legyen korunk legnagyobb kihívásainak kezelése érdekében”. Az érsek kiemelte a háború és a konfliktusok, a szegénység és az éhínség, az erőszak, a társadalmi kirekesztés, a klímaváltozás és a környezet pusztulásának kihívásait, valamint a mindent átható „kiselejtező kultúrát”. Óva intett egy olyan kiselejtező kultúrától, amelyben „az embereket többé nem tekintik elsődleges értéknek, akikről gondoskodni kell és akiket tisztelni kell, különösen, ha szegények vagy fogyatékkal élnek”, és akiket elvetnek, mert „még nem hasznosak”, mint a meg nem született gyermekek, vagy „a már szükségtelenek”, mint az idősek.

Hírdetés

Gallagher érsek szerint a 2030-ig megvalósítandó fenntartható fejlődésre vonatkozó menetrend végrehajtása elsősorban egy olyan új fejlődési modell megvalósításáról szól, amelynek középpontjában a személy áll, és amely a közjót szolgálja, és az igazságosság, a szolidaritás és a közös felelősség etikai alapelveire épül. Beszéde végén az érsek elmondta, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési célokról rendezett csúcstalálkozójának sikere a nemzetek multilateralizmus iránti valódi elkötelezettségén múlik. Arra buzdította az ENSZ tagállamait, hogy működjenek együtt egy olyan jövőért, amelyben minden ember eredendő méltóságát tiszteletben tartják, a szegények és a kiszolgáltatott helyzetben lévők szükségleteit kielégítik, és helyreáll a környezettel való harmonikus kapcsolat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »