GALÉRIA: Ruhák a herbáriumból

GALÉRIA: Ruhák a herbáriumból

Boris Hanečka az egyik legismertebb szlovák divattervező. Legújabb kollekciója megalkotásakor a virágok ihlették, üde és kellemes ruhákat akart létrehozni, „olyanokat, amelyeknek örülnének a nők”. A virágokra gondolt, viszont nem szeretett volna virágmintás anyagokkal dolgozni, az túl kézenfekvő lett volna. Ragaszkodott a színekhez, és mindenképp el akarta felejteni a feketét. Inspirációként ezúttal a herbárium szolgált számára.

„Minden divattervezőnél a fekete az egyik alapszín, ám az aktuális kollekcióban nincs helye. Gondolom, hogy a tél és a nehéz időszak után mindenki színekre vágyik. Megérdemlik a hölgyek. Ezért született meg a virágok ihlette kollekció.”

„Az egyes színeket és a formavilágot részesítettem előnyben, nem a virágmintákat, bár a virág, a herbárium és mindenekelőtt a virágok struktúrája inspirált, a botanika mikro- és makrovilágának ellentéte, a növény felépítésének részletei és az alakzatok, a mulandóság, a szépség, a törékenység. Mindennek eredményeként jelent meg például egy tulipán sziluettje, egy nárcisz vagy egy írisz geometriai mintája egy-egy ruhán vagy szoknyán.”

Melyik virág lehet Boris kedvence? „Olyan kertet szeretek, ahol a virágok szabadon törnek utat maguknak. De értékelem a szigorú francia kertet is, és tetszenek az üvegházak, a képzőművészeti kompozíciók, amelyek egy hatalmas mozaikot ábrázolnak. Talán könnyebben megválaszolom azt a kérdést, hogy milyen virágokat nem kedvelek. Nos, nem vonzódom a kis narancssárga büdöskékhez” – állapítja meg, utalva a bársonyvirágra. – De nagyon szeretem a páfrányt, bár az nem virág. A virágzó, édesen illatozó meggyfa pedig a gyermekkoromra emlékeztet. Az orgona is. Amikor a nagymamámnál kinyitottam az ablakot, és megéreztem az illatát, az csodálatos volt.”

Hírdetés

Bizonyára igényes munka lehetett a virágok áttelepítése a ruhákra. Vajon melyik virág okozta a legtöbb gondot? „Sokat stilizáltuk a cikláment, de nem készítettem a kollekciót nagy konoksággal, inkább egy kicsit a hatvanas évek trendjeit követve a sziluettre, az egyszerűségre összpontosítottam, vagy például arra, hogy egy adott virágot csak a ruhaujjakon jelenítsek meg. Imádtam a sárga modellt, amely sárga selyem organzából készült, sok részből állt össze, és lilás, szélein kicsit kócos, türkizbe hajló ujjakat kapott. Amolyan stilizált virág a ruha, a nárciszból rejt magában valamit, és valami újonnan szerkesztettet is ad” – mondja Boris Hanečka.

Különböző anyagokat választott új modelljeihez. „Megtaláljuk a kollekcióban a pamutot, a neoprént, amely nagyszerűen tartja a formát, a selyem organzát, amelyhez több színben néhány év után tértem vissza. Pliszírozott anyagot is használtunk, a buklét sem vetettem meg, a klienseim nagyon szeretik.”

Boris azon kevés tervezők egyike, aki azzal büszkélkedhet, hogy Zuzana Čaputová számára kreál ruhákat. Lehetséges, hogy az elnöknő valamelyik virág inspirálta modellben képviseli majd külföldön hazánkat?

„Az elnök asszonynak még nincs modellje ebből a kollekcióból, mert még nagyon friss. Meg kell néznem, milyen a munkaterve, milyen események várnak rá, és aszerint választok majd ki valamit számára.”

(Šarm)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »