Füvész szerzetesek titkai – előadás a Hagyományok Házában

Füvész szerzetesek titkai – előadás a Hagyományok Házában

Kolostorkertek, gyógyító szerzetesek és gyógynövényeik címmel tart előadást március 23-án a Hagyományok Háza székházában Nagy Zsolt, az MTA Lendület Etnoökológia Kutatócsoportjának munkatársa. A nagyböjti programot az előadó foglalta össze.

„A népi gyógyászatról szóló előadássorozat részeként ezúttal a kolostori és népi gyógyászat kapcsolatáról szeretnék áttekintést adni. A téma időzítése a húsvét előtti időszakhoz kapcsolódik, s az ünnepre való felkészülés fontos része.

Az előadás második felében egy konkrét példán, a marosvásárhelyi minorita szerzetesrend kolostorkertjén keresztül szeretném bemutatni, hogy ugyan e szerzetesrendek elzártak voltak a külvilágtól, de ugyanakkor nagyon nyitottak is voltak a világ felé.  

Kik is a szerzetesek, mely szerzetesrendek kertészkedtek, tehetjük fel a kérdést. Nagyon fontos, hogy a szerzetesrendeken belül is meg kell különböztetni a szemlélődő, kontemplatív irányzatokat, s az úgynevezett aktív szerzetesrendeket. A kolostorkertek kialakításában az utóbbiak játszották a fontosabb szerepet. Ők azok, akik tanítanak, betegeket ápolnak, szegényeket gondoznak, s a nagyvilágban is megfordulnak missziós céllal. Kapcsolatokat ápolnak, s ezáltal is bővíthetik füvész ismereteiket.

Hírdetés

Szent Benedek a VI. századtól regulájában megszüntette a korábbi remeteség intézményét, s kötelezővé tette, hogy e szerzetesek állandó helyen éljék életüket. Ez a helyhez kötődés a kolostorkerteket is megalapozta. A szerzetesi fogadalomban szerepel a tisztaság, az engedelmesség és a szegénység. Az utóbbi ígéret alapján a szerzetes önmaga számára semmit sem birtokolhatott, de a közösségnek lehetett vagyona, amibe a kert is, s az abban termett növényeket feldolgozó patika is beszámított.

Az évezredes tudásban a folytonosságon van a hangsúly, így a mai gyógyító rendek nagyban támaszkodhatnak a VI. századtól dokumentálható ismeretekre.Írott források is rendelkezésre állnak a XI. századtól, s a receptúrák a mai gyógyszerbiztonságnak, hatósági elvárásoknak is teljesen megfelelnek. Ezek a gyógynövények nem mellékesen élvezeti-, fűszer-, aromanövények, s bizonyos mennyiségben biztonságban használhatóak.

Húsvét közeledtével az idetartozó – vidékenként változó – gyógynövényekre is kitérhetünk. Ami közös bennük, hogy a nagyböjt után ismét hús kerül az asztalra.

Ennek olyan vonatkozása is van, hogy ismét emészthetővé kell tenni az étkeket, így előtérbe kerülhetnek azok a fűszer- és gyógynövények, amik ezt elősegítik. A teljesség igénye nélkül említhetem a rozmaringot, a kígyófüvet, a mentát, a zsályát és a bazsalikomot. De ne feledkezzünk meg tormáról és a hagymafélékről sem: salottahagyma, medvehagyma, újhagyma, fokhagyma. Mind megszépítheti ünnepi asztalunkat.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »