Fürjes Balázs: Mi voltunk a meglepetésgyőztes, amikor jöttek az álomgyilkosok

Fürjes Balázs: Mi voltunk a meglepetésgyőztes, amikor jöttek az álomgyilkosok

„Már tavaly felmerült, hogy a 2024-es és a 2028-as olimpiát is kiosztják idén – az egyik a miénk lehetett volna” – mondta Fürjes Balázs a Heti Válaszban csütörtökön megjelent interjúban.

A kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa közölte: a vb előtt volt egy NOB-gyűlés, ahol prezentáltak a pályázók, immár csak Párizs és Los Angeles. „Utoljára novemberben volt ilyen, amikor egy időben, azonos feltételek szerint prezentált a három vetélytárs. Ott, Dohában Budapest volt a meglepetésgyőztes, onnan kezdtek komolyan venni minket – érdekes, hogy pont ezután léptek elő a semmiből az álomrombolók” – fogalmazott. Úgy véli, Lausanne után egyenesen Budapestre, a FINA vb-re repült volna a NOB-tagság, és augusztus végén a cselgáncs-vb-re még egyszer eljön a sportvilág. „A két sikeres világverseny után meglehetett volna a surranópályás győzelem” – mondta Fürjes Balázs.

Azzal kapcsolatban, hogy felröppent a hír, miszerint új elnököt választ Bienerth Gusztáv helyére a Magyar Úszó Szövetség, és Fürjesnél most kevesen bírnak jobb ajánlólevéllel, közölte: őt a pletykák nem foglalkoztatják. „Választás nincs napirenden, engem ilyesmivel a szövetség egyetlen tagszervezete sem keresett meg” – fűzte hozzá.

Hírdetés

Kérdésre válaszolva azt mondta, a fele se igaz annak, hogy a vizes világbajnokságért a hivatalos számok szerint 130 milliárd forintos erőfeszítést kellett tenni, a költség ennél jóval kevesebb. „Mi a vb költsége? Azok a kiadások, amelyek kizárólag a vb megszervezését szolgálták, a vb után nem maradnak itt, nem hasznosulnak”. Ez szerinte nem éri el az 50 milliárd forintot három év alatt.

Azzal kapcsolatban, hogy Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője felelősségre vonást ígért a vb „drasztikus túlárazásai” miatt, kijelentette: a felvetés is abszurd, politikai haszonszerzés motiválja.

Az interjúban Fürjes Balázs mindemellett azt mondta,

a vb költsége „három éven át az állami költségvetés alig 0,1 százaléka volt évente”, ezt pedig a gazdaság növekedése fedezte;a következő két vb  házigazdája is kérte a FINA-t, hogy ne Budapestet tekintse mércének, mert nem tudnak versenyezni velünk;nem lát esélyt a főpolgármesterségre, „Budapestnek kitűnő főpolgármestere van, és mint budapesti választó, nagyon bízom benne, hogy folytatja a munkát”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »