Furcsa hatásköri versengés Varga Judit és Szijjártó Péter közt

Furcsa hatásköri versengés Varga Judit és Szijjártó Péter közt

Érdekes játszma zajlik a kormányban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter között – írja a Népszava egy birtokukba jutott, több tucat magyar külképviseletnek küldött levelezés alapján.

Mint cikkükben felidézik, szeptember 22-én Ökrös Oszkár, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós ügyekért felelős államtitkára körlevelet küldött 36 európai nagykövetségnek, továbbá a washingtoni, ankarai, pekingi, tokiói, moszkvai és a New York-i ENSZ külképviseletnek, amelyben arra kérte őket, hogy a jövőben valamennyi általuk küldött diplomáciai táviratot küldjék el neki és közvetlen kollégáinak is az államtitkárságon.

A lap információi szerint azonban Ökrös a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vezetésével történő előzetes egyeztetés nélkül küldte el az ominózus levelet. Így két nap múlva az említett missziók már a KKM európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárságáról kaptak üzenetet, amelyben Szijjártó Péter miniszteri utasítását közvetítik, miszerint az IM államtitkárának kérését tekintsék tárgytalannak, a táviratok címzése maradjon a korábbi rendben.

Az egész felhajtás azért is érdekes a cikk szerint, mert

a táviratok jellemzően nem tartalmaznak titkos információkat, olyat pedig végképp nem, amit a külügyminiszter megismerhet, de az igazságügyi tárcát vezető kollégája nem. 

Hírdetés

Vagyis a lap több forrásuk által is megerősítve arra jutott, hogy

klasszikus hatásköri villongásról van szó a két minisztérium, pontosabban a két miniszter között.

További szemléletbeli különbségként említik minisztériumi forrásukra hivatkozva, hogy míg Szijjártót az uniós külügyi tanács ülésein inkább a klasszikus külügyek érdeklik, Varga Juditot viszont kifejezetten érdekli az unió, akár a jogi aspektusokon túl is; viszont alkatilag egyikük sem fél a konfliktusba keveredés veszélyétől.

A kialakult helyzet – ahogy a cikkben fogalmaznak – Orbán Viktor klasszikus belső hatalmi játszmáinak tökéletes példája is lehet: a miniszterelnökről régóta köztudott, hogy szeret olyan helyzeteket teremteni beosztottai számára, amiben azok egymással versenyeznek. Egy ilyen versenyben a jólértesültség fontos tényező, egy brüsszeli magyar forrásuk szerint emiatt Varga Judit fontos információforrásként tekint például az ottani magyar állandó képviseletre, Szijjártó Péternek pedig ott van a teljes magyar diplomáciai hálózat.

Nemrég írtunk arról, hogy egyes kormánytagok, köztük Varga Judit és Szijjártó Péter milyen mértékű illetményt, fizetésemelést, támogatásokat és egyéb juttatásokat kaptak az elmúlt időszakban. Jelesül a külügyér miniszteri fizetése 2018 májusa óta több mint 800 ezer forinttal növekedett; az igazságügyi tárca vezetője pedig gyermeknevelési támogatásra 758 ezer forintot meghaladó összeget kapott 2019 júliusi kinevezése óta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »