Fülek a Papréten közel félmillió euró értékben tervez járdafelújítást

Fülek a Papréten közel félmillió euró értékben tervez járdafelújítást

Fülek önkormányzata a papréti bérházak közötti és a Daxner utcában található járdák teljes felújítására nyújt be pályázatot. A „Catching-Up Regions 2” kezdeményezés keretében, melyben a város a megyei önkormányzattal és a világbankkal működik együtt, a Belügyminisztérium Emberi Erőforrások programjából közel 465 000 eurót igényelt. A projekt megvalósítása még idén esedékes.

Agócs Attila polgármester arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat a papréti lakótelep járdáit már évek óta szerette volna rendbe hozni.

„Ebben a városrészben több évtizedes adósságunk van a befektetések terén. Nem ruháztunk be az iskolákba, a játszóterekbe, de az infrastruktúrába sem. Ezért a város vezetése még 2016-ban nekilátott a Daxner Utcai Óvoda fokozatos, évekig tartó, de teljes felújításába. 2018-ban több mint 80 000 euró értékben aszfaltoztuk le a lakótelep összes útját, tavaly pedig átadtuk az új játszóteret. Tudtuk, hogy a járdák rekonstrukciója is nagyon fontos az ott élő lakosoknak, akiknek a száma meghaladja az 1800-at, ezért kerestük a lehetőségeket az ilyen költséges befektetés megvalósításához”- nyilatkozta.  

Hírdetés

Fülek kidolgoztatta a vonatkozó tervdokumentációt és az európai uniós alapokhoz nyújt majd be kérvényt nagyjából 465 000 euró összegű támogatásra. Ehhez közel 25 000 eurós önkormányzati önrésszel járul hozzá.

A város a pályázatból szeretné újjáépíteni az összes járdát – beleértve a fő és az összekötő szakaszokat, valamint a lakótömbök bejárataihoz vezetőket – megközelítőleg 2000 méter teljes hosszúságban.

A projekt a város, a Besztercebányai Megyei Hivatal és a Világbank együttműködésének eredménye a Catching-Up Regions kezdeményezés keretében, melynek köszönhetően a legutóbbi évben sikerült kedvezőbb feltételek mellett megtartani a helyi polgárőrséget (MOPS). A papréti járdák felújítása az első az említett kezdeményezés keretében tervezett négy, a nagyobb marginalizálódott csoportok által is lakott területek infrastruktúrájának javítását célzó projekt közül.

A kérvény benyújtásának határideje február vége. Kedvező elbírálása esetén az önkormányzat a felújításra még idén szeretne sort keríteni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »