Friedrich Merz a CDU új elnöke, a német kereszténydemokraták visszatérhetnek saját medrükbe

Friedrich Merz a CDU új elnöke, a német kereszténydemokraták visszatérhetnek saját medrükbe

Egy vérbeli konzervatív gazdaságpolitikust választott meg vezetőjének a német Kereszténydemokrata Unió. Friedrich Merzet a CDU mai kongresszusán a küldöttek 94,62 százaléka választotta meg. Merz azt ígérte,  vezetése alatt a CDU erős ellenzéke lesz az Olaf Scholz szocdem kancellár vezette szociáldemokrata-zöldek-linerálisok hárompárti kormánykoalíciónak.

A CDU a tavaly szeptemberi német választásokon szenvedett el történelmi vereséget, amelyben Angela Merkel 16 évig tartó egyre inkább balra húzódó politikájának éppúgy van felelőssége, mint utódjának, a teljességgel alkalmatlannak bizonyuló Armin Laschetnek, aki kancellárjelöltként lényegében lehúzta magával a CDU-t.

Merz harmadszor pályázta meg a pártelnöki posztot. Miután 2017-ben Merkel lemondott a pártvezéri szerepről, Merz megpróbált a helyére lépni, de a kancellárasszony minden befolyását bevetette, hogy ne ő kapja meg a posztot. Merkel nyugdíjba vonulásával és Laschet totális leszereplésével a CDU ismét a jobboldalon keresi a jövőjét.

Kemény ellenzék

Megválasztása nem okozott nagy meglepetést, miután a párt tagságának körében végzett decemberi, kvázi szavazásnak megfelelő felmérésen elsöprő győzelmet aratott kihívóival szemben.

Merz nem nagyon várt az ellenzéki szereppel. A pártkongresszuson elmondott beszédében élesen támadta Scholzot, akit gyenge vezetőnek nevezett. Kifogásolta, hogy bár Scholz szorgalmazta a kötelező védőoltások bevezetését, még mindig nem terjesztette be az erről szóló javaslatot a Bundestag elé.

Kötelező oltás tekintetében az új német kormány hallgat, ahogy kerülik az infláció problematikáját is. Az ugyanis Németországot sem kerülte és, és jelenleg három évtizedes csúcson áll.

Hírdetés

Merz karrierje a CDU-ban 1990-től ívelt felfelé, 2000-ben a kereszténydemokraták frakcióvezetője volt, de alulmaradt a Merkellel vívott hatalmi harcban és elvesztette állását. 2009-ben kilépet a Budenestagból, és a magánszektorban dolgozott, 2016 és 2020 között a BlackRock Germany pénzügyi befektetéskezelő vállalat elnöke volt. Multimilliomos, ellenfelei előszeretettel támadják vagyonára hivatkozva.

Merz arról is beszélt, hogy pártját új alapokra akarja helyezni, javítani szeretné a pártfegyelmet. A mostani kongresszuson úgy fogalmazott, hogy az elvesztett választás “új kezdet, új esély” lehet a kereszténydemokraták számára.

Célok és prioritások – vissza jobbra

Három fő feladatot emelt ki beszédében. Az első, hogy erős ellenzéke legyen a mostani német kormánynak, a második, hogy megnyerje az idén esedékes négy tartományi választást, a harmadik pedig hogy új pártprogramot dolgozzon ki. Korábbi kijelentéseihez képest enyhülés tapasztalható, volt idő ugyanis, amikor arra utalt, hogy az alkalmatlan párvezetést le kell váltani, és ez nyilván hozzájárult ahhoz, hogy csak harmadszorra sikerült elnyernie a pártelnöki pozíciót.

A CDU önazonosságában már most változás tapasztalható. A frissen megválasztott pártelnök kijelentette, a “CDU megvédi a család intézményét”, “kitart a Bundeswehr (a német hadsereg – a szerk.) és az európai és nemzetközi kötelezettségei mellett”, és “ellenzi egy túlhatalmat birtokló európai szövetségi állam létrehozását”.

Kijelentette, a CDU feladata nem az, hogy a korszellem után fusson, és hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb prioritás a német társadalombiztosítási rendszer reformja kell, hogy legyen. Ugyanakkor elismerte a klímaváltozás elleni harc fontosságát, bár nem értett egyet a Scholz-kormány szándékaival ebben a kérdéskörben.

“A klímapolitikát nem csak közpénzekből, adóemeléseken és járuléknövelésen keresztül lehet végrehajtani”

mondta.

körkép.sk, ft.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »