Frászt kaptak az ukránok Čaputová országértékelőjétől, már a szlovák oroszbarát fordulattól rettegnek

Frászt kaptak az ukránok Čaputová országértékelőjétől, már a szlovák oroszbarát fordulattól rettegnek

Hamarosan újabb ország követheti Magyarország példáját, aki kritizálja Ukrajna katonai támogatását és akadályozza az oroszellenes szankciókat. Szlovákiáról van szó – írja az Evropszka Pravda. A terjedelmes cikk szerint Szlovákiában oroszbarát politikai fordulat következhet be, mindezt pedig Zuzana Čaputová keddi országértékelő beszédéből olvasták ki.

“Szlovákiáról van szó, amellyel jelenleg nagyon sikeresen építjük a kapcsolatokat. Ukrajnát támogatja a szlovák államfő, a kormányfő és a külügyminiszter is. A súlyos politikai válság azonba ezt az idilli összehangot eltörölheti.”

írja az ukrán lap, majd emlékeztet, hogy a jelenlegi szlovák kormánynak nincs többsége a parlamentben, többség nélkül pedig nincs jövő évi költségvetés sem. Ráadásul Čaputová kijelentette, hogy az előrehozott választás már-már a kisebb rossznak tűnik, mint az elhúzódó politikai válság.

“A probléma egyértelmű: ha a koalíciós pártok elveszítik az előrehozott választásokat, a hatalmat az ellenzéki Robert Fico exkormányfő ragadja magához, aki most azért kritizálja a szlovák kormányt, mert segít Ukrajnának”.”

aggodalmaskodik a cikk szerzője. Majd nagyjából a szlovák mainstream tálalása szerint követi végig az elmúlt két év történéseit. Eszerint a válságért Igor Matovič a felelős, aki pénzügyminiszterként beleavatkozik más minisztériumok dolgába (megjegyezzük, ez teljes normális, ha költségvetési vonatkozásai is vannak egy minisztériumi javaslatnak – a szerk.). Megemlíti az SaS távozását, a kisebbségi kormány létrejöttét.

Hírdetés

Miközben a pártok aktuális népszerűségi indexeit sorolja fel, tesz egy érdekes megjegyzést is Eduard Heger kormányfőről:

“Az OĽANO népszerűsége 8 százalék alá esett, ami csak a kezdet. Jelenleg a párt több képviselője is kritizálja Matovičot, és talán készen állnak egy különálló politikai projektbe átigazolni, ha azt Eduard Heger vezeti”

Az a cikkből nem derül ki, miből gondolják úgy, hogy Heger körül új politikai párt formálódik. Mi azért megjegyezzük, hogy annyira nem elrugaszkodott a felvetés, hiszen Heger abszolút nyugatot másoló retorikája és Ukrajna-politikája tökéletesen illeszkedne Dzurinda már formálódó új pártjába. Az OĽANO-n belül pedig tényleg van egy kilenc fős liberális-progresszív platform, amely kritizálja Matovičot, az élén pedig Jan Budaj áll. Még az is logikus, hogy Heger részvételét eddig belföldön nem nagyon hangoztatták – lévén, hogy kormányfő, és egy ilyen dolog kiszivárgásával elvesztenék az ellenőrzést az események felett.

A szlovák politikai helyzet elemzéséből aztán az ukrán lap végül arra a következtetésre jut, hogy az egyetlen jó megoldás Ukrajna, vagyis Szlovákia számára, ha egy HLAS-SaS-PS koalíció jön létre a következő választások után, hiszen Peter Pellegrini tartózkodik az oroszbarát kijelentésektől (az ukránok számára Ukrajna támogatásának kétségbevonása már oroszbarát magatartás – a szerk.) és a HLAS alapvetően nyugat barát párt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »